Sofia Streisand 1 Odkrito.si

Med pripravo muzikala Mojster in Margareta so se ...

miley cyrus, liam hemsworth Svet24.si

FOTO: Sedaj tudi uradno. Liam Hemsworth vložil ...

ljubezen 6 romance-1934204_1920 Svet24.si

Stestirajte svojo zvezo

reševalci3 Svet24.si

Padajoče kamenje jamarju prebilo čelado, pri ...

christina 5 Svet24.si

Po hudi bitki z rakom je odšla slepa princesa

Matija Vastl, Katarina Čas Njena.si

Koga objema Katarina Čas

jovica 3 Njena.si

Pretepeni Jovica: 'Davil me je in brcal v glavo'

Novice Brnik/Dolenjske Toplice

VIDEO&FOTO: V Dolenjskih Toplicah pristal potniški reaktivec

Piše: STA

Čas objave:
06.08.2019 05:36

Ponoči so z Brnika v Dolenjske Toplice prepeljali letalo Bombardier CRJ 200ER. Potniško letalo bo podjetje FerroČrtalič uporabilo za raziskave in razvoj novih tehnoloških rešitev v letalski industriji. Konvoj vozil v izrednem prevozu je z Brnika krenil sinoči ob 20. uri, del letala je na cilj prispel že danes ob 1. uri zjutraj.

2─Ź.JPG
FerroČrtalič
Foto: Radio Krka, M.K.

V podjetju FerroČrtalič iz Sel pri Dolenjskih Toplicah so napovedali, da bodo letalu pred prevozom odrezali krili ter jih s trupom naložili vsakega na svojo prikolico. V izrednem prevozu ob policijskem spremstvu sta bili tudi tudi dvigali. 

5─Ź.JPG
Mojca Črtalič Andolšek
Foto: Radio Krka, M.K.

Gre za potniško reaktivno letalo Bombardier CRJ 200ER, ki je zadnjih 17 let potnike prevažalo po ZDA, Mehiki in Sudanu ter zadnjič pristal na brniškem letališču. Podjetje FerroČrtalič z več kot 50-letno tradicijo je letalo kupilo, ker "razvija najnaprednejše rešitve za obdelavo površin v letalski industriji", s katerimi se zagotavlja večjo varnost zračnega prometa.

1─Ź.JPG
Letalo je "pristalo" v Dolenjskih Toplicah
Foto: Radio Krka, M.K.

Po prihodu letala in njegovi postavitvi na nosilce, ko mu bodo nazaj privarili krili, bo sledilo njegovo urejanje. "To po kompleksnosti ne bo nič manj zahtevno od samega prevoza, predvidevamo pa tudi, da bo prisotnost letala služila kot dodatna zanimivost bogate turistične ponudbe naših krajev," so zapisali v družbi.

Potniški reaktivec.png
Potniški reaktivec "pristaja" v Dolenjskih Toplicah
Foto: FerroČrtalič

Podjetje ima lasten laboratorij in je specializirano za razvoj rešitev na področju postopkov za površinsko obdelavo, kot so oprema za avtomatsko, robotizirano in ročno peskanje oz. mokro in suho peskanje, utrjevanje površin, oprema za čiščenje s suhim ledom in suhim snegom, peskalne komore, preoblikovanje pločevin in čiščenje z vodo pod ultra visokim pritiskom.

7─Ź.JPG
FerroČrtalič
Foto: Radio Krka, M.K.

Med drugim sodeluje z družbami Porsche, Goodyear, Dynacast, Bu Drive, Renault, Porsche, Swarovski, Carl Zeiss, Akrapovič, General Electric USA, Fraunhofer Institute, Elan in drugimi, so še navedli v FerroČrtaliču.

4─Ź.JPG
FerroČrtalič
Foto: Radio Krka, M.K.