ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto/Kočevje/Brežice

FOTO: Podelili priznanja najbolj skrbnim lastnikom gozdov

Piše: STA

Čas objave:
22.11.2019 06:45

Zavod za gozdove Slovenije je včeraj na prireditvi na Srednji lesarski in gozdarski šoli Maribor podelil letošnja priznanja najbolj skrbnim lastnikom gozdov. Te je 13 posameznikov in ena skupnost lastnikov gozdov prejelo za aktivno in zgledno gospodarjenje z gozdom ter dobro sodelovanje z javno gozdarsko službo.

Gre za tradicionalno, že 21. prireditev, na kateri se zavod zahvali tistim, ki zgledno skrbijo za svoje gozdove. "Aktivno delo z gozdom zvišuje njegovo kondicijo in pripravljenost na vse ujme, ki jih povzročajo klimatske spremembe," je na novinarski konferenci pred podelitvijo povedal direktor Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem.

Doslej so podelili priznanja že 280 od trenutno okoli 413.000 lastnikom gozdov v Sloveniji, letos je med dobitniki tudi ženska. Vsako leto jih dodelijo po enemu predstavniku iz vsake območne enote zavoda.
Priznanja so prejeli Peter Gnezda (Tolmin), Branko Hlebanja (Bled), Marko Mohorič (Kranj), Klemen Šuštaršič (Ljubljana), Janez Lipec (Postojna), Aleš Prijatelj (Kočevje), Metod Mežan (Novo mesto), Franc Zakšek (Brežice), Franc Lešnik (Celje), Branko Miklavžina (Nazarje), Herman Hrustel (Slovenj Gradec), Peter Volmajer (Maribor), Mojca Kosar (Murska Sobota) ter Agrarna skupnost Vrhpolje (Sežana).

DSC_0011.JPG
Podelili so priznanja najbolj skrbnim lastnikom gozdov
Foto: Zavod za gozdove Slovenije

Za njihov trud se jim je zahvalil tudi državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Damjan Stanonik, po besedah katerega uživa slovenska gozdarska šola s trajnostnim gospodarjenjem z gozdom skozi vso zgodovino velik ugled v mednarodnem prostoru. "Predstavlja blagovno znamko Slovenije in tega bi se morali bolj zavedati," je dejal.

Lastništvo gozdov v Sloveniji je sicer precej razdrobljeno, saj povprečna posest obsega okoli 2,9 hektarja in še ta je nadalje razdeljena na več med seboj ločenih parcel. Večina gozdov je v zasebni lasti, le 21 odstotkov jih je v lasti države ter trije odstotki v lasti občin, kažejo podatki zavoda za gozdove.

"Imamo 413.000 lastnikov gozdov, kar pomeni, da je vsak peti Slovenec lastnik gozda. A dve tretjini teh lastnikov ima v posesti v poprečju zgolj hektar gozda, kar predstavlja poseben izziv tako za lastnike kot za javno gozdarsko službo. Priznanja, ki jih podeljujemo danes, kažejo tvorno sodelovanje med njimi," je ponazoril Stanonik.

Prejemniki priznanj so po njegovih besedah dober zgled ostalim lastnikom gozdov, hkrati pa so najboljši promotorji gesel Skrbno z gozdom in Previdno v gozdu, ki jih v letošnjem letu izpostavlja kmetijsko ministrstvo s svojimi kampanjami.

Gozd
Gozd
Pixabay

S podelitvijo priznanj na srednji lesarski šoli so želeli izpostaviti tudi pomen izobraževanja in usposabljanja vseh, ki delajo v gozdovih. "Naše poslanstvo je usposobiti bodoče gozdarje za varno in strokovno delo v gozdu," je povedal ravnatelj omenjene šole Aleš Hus. Vpis je po njegovih besedah zadovoljiv, letos imajo med 50 dijaki v gozdarskih poklicih tudi tri dekleta.

Slovenija spada med najbolj gozdnate države v Evropi. Nekaj več kot 1,18 milijona hektarjev gozdov pokriva več kot polovico površine države, ob tem pa imamo še več kot 14.300 hektarjev drugih gozdnih zemljišč (rušje, površine pod daljnovodi, gozdne ceste). V zadnjih nekaj letih se v slovenskih gozdovih poseka od pet do 6,3 milijona kubičnih metrov dreves letno, od tega je 55 do 66 odstotkov iglavcev.