Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Dolenjske Toplice

AVDIO: Poklukar v Dolenjskih Toplicah tudi o migracijah

Piše: STA

Čas objave:
11.06.2019 15:09

Vlada je prepoznala pomen celovitega pristopa k upravljanju migracij, je ob začetku 20. Dnevov varstvoslovja v Dolenjskih Toplicah dejal notranji minister Boštjan Poklukar. Ker je prepoznala dejstvo, da parcialni ukrepi brez pravega konteksta ne vodijo do želenega cilja, pa po njegovih besedah migracije obravnava celostno, večplastno in dolgoročno.

Minister za notranje zadeve Poklukar je kot slavnostni govornik osrednje dvodnevne nacionalne konference znanstvenikov in strokovnjakov s področja varnosti, ki jo je pripravila Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru, migracije sicer označil za izziv in proces, s katerim se soočajo praktično vse države v tem delu sveta.

Ker teh ne more obvladati posamezna država, so na vladni ravni pripravili strategijo, s katero vzpostavljajo koordinacijo aktivnosti in aktualnih izzivov. Hkrati je pri tem nujno povezovanje in sodelovanje na vseh ravneh, razumevanje vseh vidikov migracij in izboljšanje ukrepov za njihovo upravljanje, je dodal.

Minister je v nadaljevanju navedel, da število nezakonitih prehodov zunanje schengenske meje narašča že četrto leto zapored, povečuje se tudi število prošenj za mednarodno zaščito. Po njegovih besedah so nezakoniti prehodi meje povezani s tihotapljenjem ljudi in z zlorabo azilnih postopkov. "Sprejeli smo številne ukrepe, ki jih izvajajo tako policija kot drugi državni organi, da je situacija pod nadzorom, kljub glasnim pozivom nekaterih, da temu ni tako," je ob tem poudaril.

"Želim poudariti, da se kot varuhi zunanje schengenske meje zavedamo svoje odgovornosti. Izvajamo ukrepe, s katerimi zagotavljamo visoko stopnjo varnosti tako našim državljanom kot tudi državljanom EU. Iskreno upam in si želim, da bi to prepoznala tudi naša severna soseda, ki zaradi razlogov migracij in varnosti vztraja na podaljšanju kontrol na notranjih mejah," je dejal.

Poklukar se je dotaknil tudi mednarodnega varnostnega okolja, ki je po njegovem mnenju čedalje bolj kompleksno in varnostno nepredvidljivo. Zagotovil je, da je Slovenija sicer varna država, navedel ukrepe za izboljšanje varnosti, ki jih je vlada že predlagala ali jih še bo, pohvalili delovanje policije in povzel, da ga "vedno znova preseneti odziv nekaterih posameznikov, posameznih predstavnikov civilne družbe, nekaterih predstavnikov zakonodajne oblasti in državnih organov, ki že vnaprej izražajo nezaupanje v slovensko policijo, namesto da bi skupaj oblikovali dialog in iskali najboljše možne rešitve".

"Nezaupanje v policijo je škodljivo in najeda temeljno komponento za uspešnost policijskega dela - zaupanje ljudi. Še posebej, če se govori na pamet, vsevprek in ni dokazov za prekoračitve policijskih pooblastil ali zakonitih policijskih metod dela," je ocenil Poklukar. Opozoril je, "da je policija najbolj nadzorovana institucija v državi".

Na 20. Dnevih varstvoslovja, ki potekajo pod geslom Varna družba je uspešna družba, bo sicer v štirinajstih tematskih sekcijah in na petih okroglih mizah prispevke predstavilo več kot sto govorcev.

Prispevki odpirajo nabor vprašanj varstvoslovnega raziskovanja. Srečanje je namenjeno strokovnjakom, ki se v policiji, na ministrstvih za notranje zadeve, obrambo ali pravosodje, v carini in v ostalih delih državne uprave, v zasebno varnostnih in detektivskih agencijah, v lokalnih skupnostih ali v gospodarskih družbah ukvarjajo z vprašanji varnosti in varovanja.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar o nedovoljenih migracijah