900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

FOTO: Poleti je treba zaužiti vsaj dva litra vode dnevno

Piše: Radio Krka

Čas objave:
09.08.2018 11:38

Dva litra vode dnevno moramo popit v hudi vročini!? Ja, tako svetujejo strokovnjaki.

pitje vode1 pixabay.jpg

»Svetujemo, da odrasli v povprečju zaužijejo med 2 in 2,5 litra vode na dan,« pojasnjuje predsednica Sekcije javnih lekarniških zavodov pri Lekarniški zbornici Slovenije mag. Darja Potočnik Benčič in dodaja: »Za zadostno hidracijo dojenčkov in majhnih otrok morajo poskrbeti odrasli, saj nam sami še ne znajo povedati, kaj jim manjka. Ogrožena skupina so tudi starostniki, saj je s starostjo slabše zaznavanje žeje, poslabšajo se tudi sistemi, ki nas opozarjajo na nezadostno količino vode v organizmu, zato je tveganje za dehidracijo večje.«

pitje vode pixa bay.jpg

Poleti velja paziti na to, da se izogibamo visokim temperaturam, ki so eden glavnih dejavnikov tveganja za dehidracijo. Tudi smrtnost dehidriranih starostnikov je višja. Z dehidracijo se poveča tveganje za razvoj infekcij, poslabšanje ledvičnih kamnov in zaprtje.

»Dehidracija je zmanjšana količina tekočin v organizmu, praviloma s pridruženim pomanjkanjem elektrolitov, kar zelo slabo vpliva na naš organizem. Pri zdravem odraslem ima lahko dehidracija za posledico nevšečnosti kot so glavobol, utrujenost in zaprtost, pri posameznikih z zdravstvenimi težavami, otrokih in starostnikih pa so posledice lahko še hujše. Nujno moramo poskrbeti za preventivo in popiti dovolj vode in drugih nesladkanih pijač,« je nasvet mag. Darje Potočnik Benčič.

pitje vode2 pixabay.jpg

Voda je ključna za marsikateri fiziološki proces v našem telesu, saj ga sestavlja v več kot 60 odstotkih. V vročih poletnih dneh se bolj potimo, ob čemer izgubljamo tudi pomembne soli in minerale, kar dodatno poslabša naše počutje. Zelo pogost vzrok za dehidracijo je driska, ki je v poletnen času pogosta zdravstvena težava, zlasti pri otrokih.

vrocina1 pixabay.jpg

Poleti je zaradi visokih temperatur ključno ustrezno shranjevanje hrane, ki se hitreje kvari. Če se zastrupimo, se to lahko kaže z vročino, mrzlico in potenjem, bruhanjem in drisko. Prvi ukrep je nadomestiti izgubljeno tekočino in elektrolite. »Pomagamo si lahko z rehidracijskimi praški, ki jih pred zaužitjem zmešamo z vodo. Vsebujejo mešanico glukoze, soli in mineralov, ki nadomestijo tiste, ki smo jih izgubili s potenjem, bruhanjem in prekomernim blatom,« še dodaja mag. Potočnik Benčič.