1_senidah Svet24.si

FOTO: Senida svoje mednarodne slave ni načrtovala

vesolje Dobra karma

Tedenski horoskop: preverite svoje misli o ...

hematologija-ukclj, samo-zver, krvni-rak Svet24.si

Dr. Samo Zver: Nisem bolnik, imam pa bolezen. ...

balon, pismo, pismo božičku Svet24.si

FOTO: Na jasi je našel pismo Božičku. Priletelo...

profimedia-0106600992 (1) Dobra karma

Vaš rojstni datum ima močan vpliv celo na vaše ...

Sandra Auer in Stojan Auer Njena.si

Sandra Auer postala čisto drug človek

SARA RUTAR Njena.si

Sara Rutar ni več takšna!

Novice Ljubljana

Policisti z nasveti za varno vožnjo s traktorji

Piše: STA

Čas objave:
16.03.2019 12:46

Ob toplejših pomladnih dnevih se v cestnem prometu poveča udeležba traktorjev oz. delovnih strojev, zato morajo drugi udeleženci v prometu prilagoditi vožnjo tem počasnejšim vozilom. Policisti so zato pripravili več nasvetov za varno vožnjo s traktorjem, da bi zagotovili varno udeležbo v cestnem prometu, so sporočili s Policijske uprave Koper.

Policisti, ki bodo občasno nadzirali traktoriste, pri svojem delu opažajo, da prav v spomladanskem obdobju lastniki traktorjev, motokultivatorjev ter delovnih strojev svojih strojev ne pripravijo oz. ne opremijo tako, da so primerni za udeležbo v cestnem prometu.

Vsako leto policisti na območju Slovenije obravnavajo več prometnih nesreč in dogodkov z najhujšo posledico, kateri je botrovala prav slaba priprava vozila za delo ter največkrat precenjevanje vozniških sposobnosti.

Na cesti policisti pogosto opazijo voznika traktorja, ki vozi na čelu kolone, za njim pa je več vozil, ki ga zaradi prometne situacije ne morejo prehiteti. Pri voznikih zadaj to povzroča nestrpnost in lahko pripelje do nevarne situacije. Zato opozarjajo, da se mora voznik vozila, ki vozi na čelu kolone z nižjo hitrostjo od največje dovoljene hitrosti in od hitrosti prometnega toka vozil, če ga kolona ne more varno prehiteti, na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.

Opozorili so, da so večkrat priča onesnaženju cestišča z blatom in zemljo. Voznikom traktorjev in drugih strojev zato svetujejo, da preden se z delovnim strojem vključijo v cestni promet, pnevmatike očistijo blata, zemlje in podobnih snovi in šele s tako očiščenim vozilom zapeljejo na javno cesto.

Za vožnjo traktorja potrebujete veljavno vozniško dovoljenje F kategorije, tudi za voznike traktorja velja prepoved vožnje pod vplivom alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi, med vožnjo je prepovedana tudi uporaba mobilnega telefona.

Traktor mora imeti vgrajen homologiran varnostni lok ali varnostno kabino tudi za vožnjo zunaj cestnega prometa za opravljanje kmetijskih ali gozdarskih del. Za vožnjo v cestnem prometu mora imeti traktor nameščeno vso potrebno opremo.Luči in odsevniki med vožnjo ne smejo biti zakriti ali umazani, obvezno mora imeti traktor nameščeno rumeno utripajočo luč, kadar ima priklopljen priklopnik, ki presega širino traktorja. Na traktorskih priklopnikih mora imeti nameščeno delovno in parkirno zavoro.

Pomemben segment varne vožnje traktorja je tovor, ki mora biti naložen tako, da ne predstavlja nevarnosti ali ovire za druge udeležence v cestnem prometu, ne povzroča škode na cesti ali objektih in ne onesnažuje okolja, ne zmanjšuje stabilnosti vozila, ne povzroča več hrupa, kot je dovoljeno, ne zmanjšuje preglednosti vozniku, ne zakriva drugih naprav vozila, registrskih tablic in drugih predpisanih označb ter ne pada s traktorja, traktorskega priklopnika ali traktorskega priključka.

Vožnja drugih oseb na traktorju je dovoljena le, če sopotnik sedi na vgrajenem sedežu za prevoz oseb, ki je vpisan v prometnem dovoljenju. Otrok, mlajši od enega leta in pol, se na traktorju ne sme prevažati. Na prikolici se lahko prevaža največ pet oseb, če je takšen prevoz potreben zaradi nakladanja ali razkladanja tovora.

Te osebe ne smejo biti pod vplivom alkohola, ne smejo stati in sedeti na nepritrjenem tovoru, kot tudi ne na tovoru, ki sega preko stranic. Prav tako je na traktorskih priključkih prepovedano prevažati osebe.

Voznikom traktorjev, motokultivatorjev in delovnih strojev policisti svetujejo, da vozijo s primerno hitrostjo glede na cesto, zemljišče ali teren. Vozijo naj na takšnih površinah, kjer ne pride do zdrsa ali prevračanja, po voziščih naj vozijo ter jih prečkajo na označenih delih.

Policisti tudi poudarjajo, da nadzor lahko izvajajo tudi zunaj cestnega prometa, torej v gozdu in na poljih.