Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

Pomlad, čas nezaželene mladine

Piše: Radio Krka

Čas objave:
18.02.2013 19:38

Prihaja pomlad, mačje in pasje »ženitno obdobje« je na vrhuncu. V tem času je tudi zelo veliko povoženih in pogrešanih živali. Zavetišča in društva za zaščito živali se vedno znova spopadajo z reševanjem problema velikega števila neželenih zavrženih mladičev, ki so posledica neodgovornega skrbništva.

Kljub ozaveščanju lastnikov živali o pomenu sterilizacije in kastracije zaskrbljeno ugotavljamo, da velika večina lastnikov še vedno ne poskrbi za preprečevanje neželenih legel mladičev in da število zavrženih pasjih in mačjih mladičev ne upada.

Namesto da bi se lastniki živali odločili za sterilizacijo ali kastracijo svojega štirinožnega ljubljenčka, mu v tem času raje omogočajo nenadzorovane »ženitvene pohode«, pri čemer pa se ne zavedajo vseh posledic takega neodgovornega ravnanja. Psi in mačke, ki v času parjenja nenadzorovano begajo naokoli, lahko povzročijo avtomobilsko nesrečo ali pa sami končajo pod avtomobilskimi gumami. Ker po zakonu psov ni dovoljeno spuščati brez nadzora, lahko lastnika psa v takem primeru doleti tudi globa. Toži ga lahko lastnik avtomobila, na katerem je žival povzročila škodo, zaradi prekrška pa ga lahko oglobi tudi veterinarska inšpekcija. Lastniški psi, ki jim njihovi lastniki malomarno dovoljujejo, da se potepajo naokoli, lahko končajo tudi v zavetišču za živali, kar pa lastnika psa lahko tudi precej stane, saj mora poravnati stroške ulova in namestitve živali. Nenadzorovano parjenje mačk močno poslabšuje problematiko prostoživečih mačk in omogoča širjenje kužnih bolezni med populacijo.

Kot rešitev tega problema društvo priporoča sterilizacijo in kastracijo - enostavna kirurška posega, ki sta ključnega pomena pri preprečevanju neželenih legel mladičev, poleg tega pa imata tudi pozitivne učinke na zdravje in vedenje živali. Da bi k sterilizaciji in kastraciji in spodbudili čim več lastnikov psov in mačk, številne veterinarske ambulante v tem času organizirajo akcije sterilizacij in kastracij psov in mačk. Akcije potekajo z namenom zmanjšanja števila neželenih in zapuščenih mačk in psov ter omejevanja prenosa kužnih bolezni, tudi takih, ki se prenašajo na ljudi. Za več informacij o popustih pri teh dveh veterinarskih posegih povprašajte pri svojem veterinarju.

Ob tej priložnosti vse lastnike psov in mačk pozivamo - sterilizirajte in kastrirajte svoje živali ter tako preprečite rojstva neželenih mladičev; zavedajte se, da je žival vaše veselje, a tudi vaša odgovornost.



Društvo za zaščito živali Posavje je neprofitno, nevladno in prostovoljno združenje fizičnih oseb, ki se združujejo z namenom zaščite vseh vrst živali, zaščite njihovega življenja, zdravja in dobrega počutja.


Poiščite Društvo za zaščito živali Posavje tudi na Facebooku.



POSVOJITE ŽIVAL IZ ZAVETIŠČA BREŽICE:

Živali v Zavetišču za male živali Brežice iščejo dom: www.veterinarskabolnica.si/zavetisce-za-male-zivali.html

Zavetišča za male živali Brežice - (07) 496 11 56
.