Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

Poostren nadzor nad kolesarji

Piše: AVP RS, N.K.

Čas objave:
06.05.2019 14:19

Danes se začenja nacionalna preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev, ki jo vodi Javna agencija RS za varnost prometa v sodelovanju s Policijo, ki bo v tem času izvajala poostren nadzor, Ministrstvom za infrastrukturo ter Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, pridružujejo pa se ji tudi nevladne organizacije.

KOLO SPLOSNA.jpg
Fotografija je simbolična
R.K.

Namen akcije je na eni strani opozoriti kolesarje na upoštevanje cestno prometnih pravil in odgovorno vedenje v prometu ter povečati uporabo varnostne čelade ter na drugi strani tudi ostale udeležence v prometu opozoriti na povečano število kolesarjev na cesti. Agencija za varnost prometa opozarja še na nevarnosti uporabe mobilnega telefona in slušalk za poslušanje glasbe pri kolesarjih, saj obe aktivnosti neposredno vplivata na zaznavanje okolice in prometa, zaradi česar se stopnjuje tveganje za nastanek prometne nesreče. Akcija za večjo varnost kolesarjev bo potekala do 31. maja, aktivnosti pa se bodo nadaljevale tudi v poletnih mesecih.

105107_180430_kolo_otrosko.jpg
Danes se začenja nacionalna preventivna akcija, ki je namenjena večji varnosti kolesarjev. Zaradi milejše zime je kolesarska sezona letos že v polnem teku, a spremenljive vremenske razmere na cesti terjajo še večjo previdnost.

Agencija za varnost prometa v okviru Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa 2013-2022 obravnava kolesarje kot eno izmed prioritetnih ciljnih skupin, ki ji posveča dodatno pozornost. Delež števila kolesarjev se v zadnjih letih vztrajno povečuje, tako v urbanih naseljih, kot tudi drugod. Z vedno večjim številom kolesarjev, ki že tako spadajo med ranljivejše skupine udeležencev v prometu, pa narašča tudi njihova ogroženost. Vozniki motornih in enoslednih motornih vozil jih namreč velikokrat spregledajo ter tako še dodatno povečajo možnost za nastanek prometne nesreče in posledično hudih poškodb.

Skoraj tri četrtine kolesarjev še vedno krši prometna pravila
Opazovanje kolesarjev, ki so ga pred dvema letoma izvedli na Agenciji za varnost prometa, je pokazalo, da skoraj tri četrtine kolesarjev krši prometna pravila, resnejše prekrške napravi pa približno 25 % kolesarjev. Med najpogostejšimi kršitvami so neustrezno prečkanje cestišča, vožnja v nasprotni smeri ter vožnja v rdečo luč na semaforju, tudi ogrožanje pešcev z vožnjo po pločniku ter uporaba mobilnega telefona med vožnjo kolesa.

101342_177962_kolo_nesreca_rkrka1.jpg

Največ nesreč se zgodi znotraj naselij, najpogostejši vzrok je neupoštevanje pravil o prednosti
Analiza varnosti in udeležbe kolesarjev v prometnih nesrečah za leto 2018 je pokazala, da se velika večina prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev zgodi znotraj naselij (86 %), zato so nujni učinkoviti ukrepi na lokalni ravni. Med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev je neupoštevanje pravil o prednosti (27 %), neprilagojena hitrost (22 %) in nepravilna stran oz. smer vožnje (15 %). Pri lažje oziroma težje poškodovanih so večinoma kolesarji sami povzročitelji prometnih nesreč. V primeru smrtnega izida so kolesarji odgovorni za povzročitev 50 % nesreč, kar je več v primerjavi z letom poprej (36 %), 50 % nesreč pa so povzročili drugi udeleženci v prometu. Problematika alkoholiziranosti ostaja tudi v 2018 na približno enaki ravni iz leta 2017, saj je število nesreč, ki jih je povzročil alkoholiziran kolesar v 2017 znašalo 107, v 2018 pa 110 prometnih nesreč.

Lani najmanjše število med umrlimi kolesarji v zadnjih 27 letih
V letu 2018 je bil delež kolesarjev med vsemi udeleženimi v prometnih nesrečah 6,6 %, med smrtnimi žrtvami pa je bilo kolesarjev 8,8 %, kar je najmanj v zadnjih 27-ih letih. Med otroki ni bilo nobene smrtne žrtve, 17 je bilo huje, 91 pa lažje poškodovanih. V preteklem letu je bilo na slovenskih cestah zabeleženih skupno 1210 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, od tega je življenje izgubilo 8 kolesarjev, 189 je bilo huje poškodovanih, 880 pa lažje poškodovanih. Med huje telesno poškodovanimi in smrtno ponesrečenimi kolesarji prevladujejo moški (69 %), ter starejši, saj jih je kartri četrtine starejših od 45 let, največ poškodovanih pa je bilo v starostnem razredu med 65 let in več.
Agencija za varnost prometa zaradi zaznanega poslabšanja stanja varnosti kolesarjev v letošnjih prvih štirih mesecih posebej opozarja na previdnost in strpnost vseh udeležencev v prometu.