andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Novice Brežice

AVDIO&FOTO: Posavci v bran brežiški regionalni bolnišnici

Piše: STA

Čas objave:
11.02.2019 18:10

Svet regije Posavje, ki je novembra lani zavrnil predlog strategije razvoja intenzivne medicine v Sloveniji, ki Splošno bolnišnico Brežice označuje kot lokalno in ne kot regionalno, je na današnji izredni seji pred četrtkovo izredno sejo državnozborskega odbora za zdravstvo poenotil svoja stališča. Ta bodo podprli tudi posavski poslanci.

Predsednik Sveta regije Posavje Ivan Molan je na današnji seji v Brežicah ponovil, da omenjena strategija z organizacijo javnega zdravstva in opredelitvijo lokalne bolnišnice postavlja Posavje v podrejen položaj.

Svet regije Posavje nasprotuje tudi izvedbi spremembe organizacije intenzivne medicine v Sloveniji, kot je predlagana z dokumentom strategije, saj bi to za Posavje pomenilo bistveno znižanje sredstev za zdravljenje bolnikov v tako imenovanih lokalnih bolnišnicah.

Molan je danes predlagal še štiri dodatne zahteve, ki jih je svet šestih županov širšega Posavja soglasno potrdil. Navedel je, da zahtevajo glede omenjene strategije širšo in temeljito javno razpravo in da naj ministrstvo za zdravje do konca leta zagotovi denar za končanje že potrjenega oddelka intenzivne terapije in rentgenološkega oddelka nad brežiškim urgentnim centrom.

Da naj ministrstvo v brežiški bolnišnici zagotovi izvedbo dodatnih programov za skrajšanje čakanja v bolnišnicah in da naj zagotovi denar za opravljeno prekomerno delo brežiškega urgentnega centra med letoma 2014 in 2017, je še dejal Molan.



Brežiške izredne seje sta se udeležila tudi posavska poslanca, Igor Zorčič (SMC) in Tomaž Lisec (SDS), ki sta zatrdila, da posavski poslanci - Matjaž Han (SD) in Dušan Šiško (SNS) se današnje seje nista mogla udeležiti - omenjene predloge za preoblikovanju brežiške bolnišnice zavračajo in da se bodo zavzeli, da se ta ohrani, takšna kot je.

Direktorica Splošne bolnišnice Brežice Anica Hribar je ocenila, da bi sprejetje omenjene strategije za brežiško bolnišnico pomenilo bistveno slabšo oskrbo pacientov Posavja na sekundarni ravni, manj zdravniškega kadra in manj denarne podpore za njeno delo.

Brežiške seje se je udeležila tudi direktorica krške in novomeške območne enote Zavoda za zdravstveno varstvo Slovenije Tatjana Mlakar, ki je opozorila, da slovensko zdravstvo sekundarne in terciarne ravni po nekaj več kot 25 letih delovanja potrebuje nove sistemske rešitve, potrebno pa je tudi prevetritve in racionalizacije.

Splošna bolnišnica Brežice z nekaj manj kot 360 zaposlenimi, s 60 zdravniki in 40 specialisti, sicer s svojimi storitvami oskrbuje približno 70.000 prebivalcev brežiške, krške in sevniške občine oz. Posavja, v njej zdravijo tudi del prebivalcev sosednjih območij.

Direktorica Splošne bolnišnice Brežice Anica Hribar o problematiki bolnice


Župan Občine Brežice Ivan Molan o vprašanju brežiške bolnišnice