Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Krško

FOTO: Posavski učitelji se učijo snemanja in montaže

Piše: LIJAmedia - Magičnost ustvarjanja

Čas objave:
13.02.2018 13:24

V okviru projekta »Posavje snema!«, ki ga izvajajo v okviru produkcije LIJAmedia – Zavod Magičnost ustvarjanja, je v ponedeljek, 12. februarja, potekalo že tretje izobraževanje za učitelje na področju praktične filmske vzgoje.

Projekt, ki v večjem delu zajema izvedbo filmskih delavnic za mlade na osnovnih šolah v občinah Brežice, Krško in Sevnica, ter počitniških filmskih delavnic, v izobraževalne aktivnosti vključuje tudi učitelje. Ti bodo po opravljenih izobraževanjih usposobljeni, da s svojimi učenci povsem samostojno izvajajo različne manjše filmske projekte. S tem organizatorji v okviru projekta zagotavljajo, da se bo znanje širilo in uporabljalo tudi v prihodnje. V izobraževalne aktivnosti je vključenih skupno 15 osnovnošolskih učiteljev iz šestih osnovnih šol iz Posavja, ki so se do sedaj udeležili delavnic o osnovah snemanja s kamero, razvoju zgodbe od ideje do filma in spoznavali osnove montaže. Čaka pa jih še četrto izobraževanje o izdelavi stop-trik animacije.

Izobraževanja za učitelje so zelo praktično obarvana, saj teoretičnemu uvodu takoj sledijo praktične naloge in delo na lastnih projektih. Poleg pridobivanja novih znanj s področja tehnologije, filmskega jezika, scenaristike, učitelji razvijajo tudi ustvarjalno mišljenje, timsko delo ter se med seboj družijo in izmenjujejo izkušnje.

Vsako izobraževanje gosti ena izmed v projekt vključenih šol, do sedaj so se tako srečali na Osnovni šoli Velika Dolina, Osnovni šoli Pišece, tokratno izobraževanje pa je potekalo na Osnovni šoli Podbočje. Vsaka izmed vključenih šol v okviru projekta prejme tudi priročnika Video za začetnike 1&2, ki učiteljem služita kot osnova za nadaljnje filmske aktivnosti. Priročnika sta nastala pod avtorstvom Mie Brunej in Mateja Žiberta, ki projekt Posavje snema! skupaj s sodelavci v produkciji LIJAmedia tudi izvajata.

Pod nazivom Posavje snema! želijo organizatorji in izvajalci projekta razširiti filmsko dejavnost predvsem med mladimi in učitelji na posavskem podeželju. Zato je večina šol, ki so v projekt vključene, iz podeželja. Za projekt so pridobili sofinanciranje Slovenskega filmskega centra, njegova izvedba bo potekala še ob podpori nekaterih posavskih občin, projekt bo trajal vse do konca pomladi 2018.