mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

Posebne vsebine za družine

Piše: Oglasno sporočilo

Čas objave:
16.09.2019 00:01

"Poglej TO" Kulturni center Janeza Trdine pripravlja prav posebne "vsebine za družine", predstave za najstnike in starše.

gledališka-predstava-vihar-v-glavi, vihar-v-glavi
Gledališka predstava Vihar v glavi
Foto: KCJT

Oglejte si jih skupaj, že to sredo, 18. septembra ob 18. uri, predstava Vihar v glavi. Več na www.kcjt.si

DRAMSKA PREDSTAVA O MOČI NAJSTNIŠKIH MOŽGANOV.
Ustvarjalna ekipa predstave je prek avdicije, na katero se je prijavilo več kot 100 mladih, izbrala skupino sedemnajstih mladostnikov, starih od 14 do 19 let. Besedilo slovenske uprizoritve je nastajalo sproti, v njem pa se izvirna predloga prepleta z osebnimi izkušnjami in zgodbami sodelujočih najstnikov. Predstava tako poleg znanstvenega vpogleda v delovanje možganov razpira tudi čustveni svet mladih, predvsem odnos do staršev in vrstnikov, pa tudi svet njihovih želja, pričakovanj, poguma in strahov, ustvarjalnosti in upanj za prihodnost.

Gledališka avantura Vihar v glavi je zasnovana na podlagi dramskega besedila Brainstorm Neda Glasierja in Emily Lim, ki izhaja iz najnovejših znanstvenih odkritij na področju nevroznanosti oz. ugotovitev o tem, kako se delovanje možganov v najstniški dobi razlikuje od njihovega delovanja pri odrasli osebi.

Mladostništvo ni nekaj, kar je treba pretrpeti, preživeti in pustiti za seboj s čim manj brazgotinami. Spremembe v možganih, ki pomagajo pri edinstvenem pojavu mladostnikove psihe, lahko vplivajo na razvoj lastnosti, ki nam ne služijo samo v letih mladostništva, ampak če jih pametno uporabljamo, tudi pri vstopu v odrasli svet in v njem. Način, kako plujemo po letih mladostništva, neposredno vpliva na kakovost preostalega življenja.  Daniel J. Siegel, profesor klinične psihiatrije, Vihar v glavi