900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Brežice

Potovanja po Balkanu v Knjižnici Brežice

Piše: Knjižnica Brežice

Čas objave:
19.12.2017 13:00

V okviru projekta Center vseživljenjskega učenja Posavje so v Knjižnici Brežice, oktobra 2010 uspešno pričeli z bralnim krožkom za odrasle.

Ta se je sprva imenoval Beremo z Alenko Šet (takrat je mentorica bila Alenka Šet, upokojena profesorica slovenščine na brežiški gimnaziji), zadnja štiri leta pa dejavnost poteka z imenom Bralni krožek za odrasle.

Udeleženci krožka s svojimi pobudami in zanimanji soustvarjajo krožek. Pogovarjajo se o kakovostnih in berljivih knjigah, domačih in tujih avtorjih, širijo meje svojega uma in aktivno preživljajo prosti čas. Krožek je odprtega tipa, kjer so celota, znotraj katere so združeni različni okusi. Novince sprejemajo vse leto, druženja pa si pogosto popestrijo tudi z izleti, obiski literarnih dogodkov in drugih prireditev. Bistvo bralnih druženj lepo opišejo besede Andreja Rozmana Roze, ki pravi: »Pogovarjanje je bližina in toplina. S pogovarjanjem smo družina in skupina. S pogovarjanjem se človek prepleta. S pogovarjanjem smo mreža tudi zunaj interneta.«

Bralno-pogovorna druženja so namenjena ljubiteljem branja. Dobrodošel je prav vsak – kot aktiven ustvarjalec ali zgolj poslušalec. Bralna sezona poteka med septembrom in majem oziroma junijem, srečujejo pa se vsako prvo in tretjo sredo v mesecu. Izbrana tema sezone 2017/2018 je »Potovanja po Balkanu«. V delih izbranih književnosti so večinoma opazne patriotske razsežnosti in tragika, v ospredje pa želijo postaviti ukvarjanje s človečnostjo – s tistim, kar je ostalo po vseh nesrečah.

Na jesenskih srečanjih letošnjega leta so se družili ob albanski in kosovski književnosti, temu pa pridali še makedonsko in romunsko književnost ter tamkajšnje ustvarjalce.