filip flisar Svet24.si

FOTO: Ko slovenski vrhunski športniki postanejo ...

Marieke Vervoort Svet24.si

Paraolimpijka izbrala evtanazijo in se poslovila ...

mačka Dobra karma

Vsak odtenek mačjega kožuščka nosi posebno ...

nomago, avtobus Svet24.si

Šofer "zaradi varnostnih razlogov" dijakinj ni ...

ad Odkrito.si

Zdravljenje atopijskega dermatitisa je zahtevno, ...

Selena Gomez Najstnica.si

Selena Gomez v novi pesmi govori o Justinu ...

Primoz Roglic, Lora Klinc Njena.si

Primož Roglič objavil sina, s katerim sta si ...

Novice Novo mesto

Pozor: Lažno pobiranje prispevkov - policija svetuje

Piše: Radio Krka

Čas objave:
28.11.2017 14:58

Policisti Policijske uprave Novo mesto so posredovali v 34 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 158 klicev.

Obravnavali so prometno nesrečo, v kateri se je lažje poškodoval pešec in šest prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Dvema kršiteljema cestno prometnih predpisov so zasegli vozila. Posredovali so zaradi devetih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj goljufije in tatvin.

Romuna nezakonito pobirala prostovoljne prispevke

Krški policisti so bili včeraj obveščeni, da v enem izmed trgovskih centrov dva moška neupravičeno pobirata prostovoljne prispevke. Ko jima je oškodovanka izročila denar, sta se odpeljala z osebnim avtomobilom bolgarskih registrskih oznak. Z opisom vozila je novomeški OKC takoj seznanil policiste na terenu, ti pa so na avtocesti kmalu izsledili in ustavili vozilo. Med postopkom so ugotovili, da sta državljana Romunije, stara 28 in 20 let, pod pretvezo, da sta gluhonema, od mimoidočih neupravičeno pobirala prostovoljne prispevke. Tujca so privedli v postopek pred pristojno sodišče, kjer jima je bil izrečen izgon iz države za dobo dveh let. Policisti so tujca pospremili do mejnega prehoda, kjer sta zapustila Slovenijo.

Na območju Policijske uprave Novo mesto občasno prejmemo obvestila o kršitvah, povezanih z nedovoljenim zbiranjem prostovoljnih prispevkov. V nekaterih primerih gre za beračenje, ko osebe na vsiljiv ali žaljiv način koga nadlegujejo za denar ali druge materialne dobrine. Ob nezakonitem pobiranju prostovoljnih prispevkov se osebe pogosto predstavljajo za predstavnike humanitarnih organizacij. Nemalokrat s pretvezami o pobiranju prispevkov za bolne osebe pri ljudeh želijo vzbuditi sočutje in se na ta način okoristiti. Policisti ugotavljajo, da kršitelji poleg neupravičenega pobiranja prispevkov nemalokrat ljudi tudi ogoljufajo pri vračilu denarja. Občanom policisti zato svetujejo, da so pozorni, ali imajo te osebe ustrezna dovoljenja upravne enote. V nasprotnem primeru naj jim denarja ne izročajo in o tem takoj obvestijo policiste na številko 113.

S tremi promili alkohola in brez veljavnega vozniškega dovoljenja

Med kontrolo prometa v Šentrupertu so trebanjski policisti okoli 20. ure ustavili voznika osebnega avtomobila Hyundai elantra. Med postopkom so ugotovili, da 42-letni kršitelj nima veljavnega vozniškega dovoljenja, v litru izdihanega zraka pa je imel 1,41 miligramov alkohola (2,93 g/kg). Avtomobil so mu zasegli, zaradi vožje pod vplivom alkohola izdali plačilni nalog v višini 1200 evrov in o vožnji brez veljavnega vozniškega dovoljenja z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.