Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

Pozor! Razsaja gripa!

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.01.2013 10:59

Letos so se virusi gripe pričeli pojavljati nekoliko bolj zgodaj kot običajno. V tem tednu se je število bolnikov z gripo skokovito povečalo in že obremenjuje nekatere ambulante ter bolnišnice, so sporočili iz Zavoda za zdravstveno varstvo Novo mesto.

Gripa se pojavlja v vseh slovenskih regijah in v vseh starostnih skupinah. Virusi, ki se pojavljajo, so pričakovani in se dobro ujemajo s cepivom.

Bolniki z gripo tožijo zaradi bolečin v mišicah in sklepih, trese jih mrzlica, imajo visoko temperaturo in dražeč kašelj. Takšni znaki trajajo približno teden dni. Lahko se pojavijo tudi zapleti, najpogosteje pljučnica ali vnetje srednjega ušesa, poslabšajo se kronične bolezni.

Oboleli z gripo naj se zdravijo doma in če je potrebno, naj obiščejo zdravnika. Nikakor pa naj ne hodijo na delovna mesta, v šole in vrtce, opozarjajo na Zavodu.


Vsekakor velja, da je preventiva boljša od zdravljenja. Priporočajo zdrav način življenja, uživanje veliko sadja in zelenjave, veliko gibanja, tudi na prostem, in seveda počitka. Za preprečevanje gripe je zelo pomembno upoštevanje ustreznih higienskih navad, to je temeljito umivanje rok z vodo in milom, pravilen način kašljanja in kihanja s prekritjem ust in nosu ter redno prezračevanje prostorov.

Na Zavodu še dodajajo, da je kljub pojavu gripe vedno čas za cepljenje. Cepljenje proti gripi je še posebej priporočljivo za nosečnice ne glede na trajanje nosečnosti, kronične bolnike, starejše osebe in majhne otroke, oziroma za vse, ki želijo pred boleznijo zaščititi sebe in svoje bližnje.

Marta Košir, Zavod za zdravstveno varstvo Novo mesto