Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

Pravi moški skrbi zase

Piše: Lokalno.si/ZD NM, M.K.

Čas objave:
03.11.2019 19:47

November. Mošt, mušice, vino in veselje. V zadnjih letih pa tudi poznan kot movember. Gre za mednarodno gibanje, katerega namen je ozaveščanje javnosti o zdravju in bolezni, ki prizadane moško populacijo, s poudarkom o raku prostate in testisov. Številni moški, si namreč v podporo obolelim, pustijo v tem mesecu rasti brke.

Za rakom letno po svetu zboli več kot 12 milijonov ljudi, pri čemer je rak prostate najpogosteje diagnosticirana oblika raka pri moških. Sledijo mu kožni rak, rak pljuč, debelega črevesja in danke, glave in vratu ter mod. Straši tudi podatek, da naj bi vsakega tretjega moškega v življenju čakal boj z eno najtežjih bolezni sodobnega časa – rakom.

Raziskave so pokazale, da so ženske veliko bolj odgovorne do svojega zdravja in se hitreje odločijo za obisk zdravnika. Moški pa so pri tem veliko počasnejši. In ravno v ta namen, je slogan PRISLUHNI TELESU! POSKRBI ZASE! moškim namenjen, kot spodbuda, naj bodo pozorni na kakršne koli telesne spremembe, da ne oklevajo in pravočasno obiščejo zdravnika ter, da se v čim večji meri izogibajo slabim navadam. Prav tako je velik poziv k rednim obiskom programa SVIT, s katerim lahko močno pripomoremo k zgodnejšem odkrivanju raka in večji možnosti preživetja.

In kakšen je pravi moški?

je telesno dejaven in uživa uravnoteženo prehrano,

se izogiba slabim navadam, med drugimi kajenju in prekomernemu pitju alkohola,

se odzove vabilom na presejalne teste,

je pozoren na telesne spremembe,

pravočasno obišče zdravnika.

Zato, dragi moški, potrebno se je zavedati, da z zgoraj naštetimi dejanji lahko preprečimo razvoj rakavih obolenj ali pa vsaj močno pripomoremo k boljšemu izidu bolezni in ozdravitvi. Ne nazadnje s skrbjo za svoje zdravje skrbite tudi za srečo svojih bližnjih in to je vse kar šteje.