Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto/Ljubljana

Pred novo kurilno sezono pozivi k ukrepom za večjo varnost

Piše: Martina Kuplenk

Čas objave:
27.09.2018 07:45

Sekcija dimnikarjev pri OZS pred novo kurilno sezono poziva imetnike kurilnih naprav k izvajanju ukrepov, ki povečujejo varnost. Svetujejo pregled sistemov in odpravo morebitnih nepravilnosti ter pri tem izpostavljajo pomen dimnikarjev.

"Pri opravljanju dimnikarskih storitev gre za izrazito preventivno dejavnost, zato je pravočasnost ravnanja ključnega pomena za dosego zdravstvene in požarne varnosti, zaščite potrošnikov, varstva okolja in učinkovite rabe energije," so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Ker je na tem področju sprejeta nova zakonodaja in se je rok za morebitno menjavo dimnikarske družbe iztekel, so poudarili, da je za redno opravljanje dimnikarskih storitev ter odpravo morebitnih pomanjkljivosti odgovoren uporabnik dimnikarskih storitev.

Ob tem so nanizali nekaj nasvetov. Če je kurilna naprava med poletjem mirovala, naj sistem pred novo sezono pregledata tako dimnikar kot serviser peči. Če je naprava nova, mora dimnikar opraviti obvezen prvi pregled in jo vpisati v evidenco kurilnih naprav. "Če naprava ni prijavljena, ne more nihče skrbeti za njeno pravilno delovanje in redne preglede," so opozorili.


Posvet z dimnikarjem priporočajo tudi pri samem odločanju o nakupu kurilne naprave. V številnih primerih je namreč šele dimnikarska družba uporabnika seznanila, da ima vgrajeno povsem neustrezno kurilno napravo. Največja odstopanja so letos zaznali pri centralnih pečeh na drva, ki niso imele dokazil o ustreznosti ali pa so presegale predpisane emisijske vrednosti.

Po njihovih navedbah je tržni inšpektorat v številnih primerih izdal prepoved za prodajo ali dajanje na voljo. "Zato resnično previdno pri nakupih, kar velja tudi za kamine, štedilnike in druge enosobne peči na lesno gorivo," so izpostavili.

Opozorili so še na prenove domov, ki se sicer niso nanašale na kurilne naprave, a vplivajo na njihovo varno uporabo, ter na energetske sanacije stavb in prenove fasad, pri kateri se pogosto zgodi, da izvajalci prekrijejo zračnike ter druge odprtine za dovod zraka. Tudi pri takšnih stvari priporočajo preverbo dimnikarja.

Zamenjava oken in vrat, vgradnja rešetk na kanalih za prezračevanje, vgradnja ventilatorjev na zračnike, kuhinjske nape, klimatske naprave, sušilni stroji so naprave, ki spreminjajo dovod zraka ali vplivajo na tlačne pogoje v prostoru, so pojasnili. "Ob vsaki takšni spremembi z izbrano dimnikarsko družbo obvezno preverite, ali je tudi v novih pogojih obratovanje kurilne naprave varno," so sklenili.