Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Ljubljana/Novo mesto

Predsednik Pahor sprejel civilno iniciativo za reševanje romske problematike

Piše: STA

Čas objave:
29.10.2019 14:39

Predsednik republike Borut Pahor je danes sprejel predstavnike Regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike. Predsednika so seznanili z njihovo oceno, da prihaja v zadnjem času do resnega poslabšanja odnosov med večinskim prebivalstvom in Romi v Jugovzhodni Sloveniji, so sporočili iz urada predsednika republike.

V iniciativi, ki jo vodi Silvo Mesojedec, menijo, da bi morale razmere zanimati tako lokalne kot državne oblasti. Zavzemajo se za sistemsko urejanje problematike. Poudarili so, da želijo živeti v sožitju in zavrnili kritike, da razmere dramatizirajo ali da so do Romov nestrpni.

Pahor je sicer v začetku lanskega leta na povabilo župana Novega mesta Gregorja Macedonija obiskal romsko naselje Žabjak-Brezje, spomladi 2018 pa je predsednik republike organiziral posvet o odprtih vprašanjih položaja romske skupnosti v Jugovzhodni Sloveniji. Aprila letos pa je Pahor sprejel predstavnike Romov, ki so opozorili na porast nestrpnosti do pripadnikov romske skupnosti v Sloveniji, so spomnili v sporočilu za javnost.

Predstavniki civilne iniciative so sicer pozdravili prizadevanja Pahorja, vendar ukrepanje državnih oblasti ocenjujejo za nezadostno.

Pahor pa je ob koncu današnjega pogovora povedal, da se bo v novembru o tem posvetoval s pristojnimi institucijami na ravni države in da bo po potrebi to vprašanje uvrstil na dnevni red srečanja štirih predsednikov, ki bo 11. decembra.