mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Ljubljana/Novo mesto

Previdno pri uporabi pirotehnike

Piše: STA

Čas objave:
26.12.2018 06:28

Od danes do 1. januarja je dovoljena uporaba določenih pirotehničnih izdelkov prve kategorije. Prodaja, posest in uporaba izdelkov druge in tretje kategorije, katerih glavni učinek je pok, pa ostaja prepovedana. Ob tem policisti in zdravstveni delavci opozarjajo zlasti na nevarnost uporabe pirotehnike, če je ta narejena doma.

Kot opozarjajo na policiji, je uporaba fontan in baterij dovoljena le starejšim od 18 let, medtem ko pirotehnične izdelke prve kategorije lahko uporabljajo tudi mladoletniki, stari od 14 oziroma od 16 let, če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Pirotehniko, ki povzroča hrup, je prepovedano uporabljati v strnjenih naseljih in zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih potniškega prometa in na površinah, kjer potekajo prireditve. Kršiteljem zakona grozijo denarne kazni med 400 in 1200 evri.

Policisti posebej opozarjajo, naj uporabniki pirotehniko kupujejo v trgovinah, ki imajo dovoljenje ministrstva za notranje zadeve. Pri tem naj na izdelku preverijo oznako CE, pred uporabo pa dobro preberejo in upoštevajo navodila proizvajalca, ki morajo biti v slovenskem jeziku.

Tako predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanja učinka kot uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava pirotehničnih izdelkov in preprodaja so prepovedane. Kot dodajajo, je prav pri uporabi nedovoljenih pirotehničnih sredstev v zadnjih letih najpogosteje prihajalo do poškodb.


Policisti so lani obravnavali 78 kršitev, povezanih s pirotehničnimi izdelki, in zasegli 5700 izdelkov. Med drugim zaznavajo različne kršitve, predvsem uporabo prepovedanih petard med mladimi in neupoštevanje navodil proizvajalca. Po oceni policije in inšpektorata za notranje zadeve se kršitve prodaje in uporabe pirotehničnih izdelkov zmanjšujejo predvsem zaradi osveščanja javnosti.

Tudi letos so zato pripravili preventivno akcijo Bodi zvezda - ne meči petard, s katero predvsem osnovnošolce in srednješolce opozarjajo, da petarde niso igrača, saj lahko povzročijo hude poškodbe, katerih posledice lahko nosijo celo življenje. Pri promociji akcije jim tokrat pomaga smučarka Ilka Štuhec.

Neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov lahko povzroči hude telesne poškodbe, kot so opekline, raztrganine rok, poškodbe obraza in oči. V UKC Ljubljana so lani v prednovoletnem času obravnavali sedem poškodb, v UKC Maribor pa tri.

Ob tem tudi društva za zaščito živali opozarjajo na vpliv pirotehnike na živali. Kot poudarjajo, nekaj sekund zabave s pirotehniko ni vrednih trpljenja, ki ga s tem povzročamo slednjim.

Na ministrstvu za okolje in prostor pa opominjajo, da ognjemeti in druga pirotehnična sredstva vplivajo na koncentracije prašnih delcev PM10. Te so v prazničnem času, predvsem v silvestrski noči, močno povišane, zato so uporabnike ognjemetov, pirotehnike in kresničk pozvali, naj se odpovedo tem sredstvom in pripomorejo h kakovosti zraka.