Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

Pri prenovi novomeškega Glavnega trga zaključna gradbena dela

Piše: STA

Čas objave:
17.12.2018 10:14

V novomeškem središču, katerega prenove se je Mestna občina Novo mesto lotila pred dobrim letom, izvajalci nadaljujejo zaključna gradbena dela na Glavnem trgu. Ta bo do konca tedna za pešce prehoden do vodnjaka in nared za prednovoletni sejem in decembrske prireditve. Sredinski del začetka Rozmanove ulice bo zaradi del še vedno zaprt.

Po podatkih novomeške občine so izvajalci zadnje dni končali urejanje pločnikov na delu Rozmanove ulice od Glavnega trga do križišča s Kastelčevo ulico, to ulico pa so v petek sprostili za promet. Predvidoma do konca tega tedna bodo končali izgradnjo povezave za pešce v križišču med Vrhovčevo in Dilančevo ulico, v Pugljevi ulici pa so dela v glavnini končali.

Predvidoma po 20. decembru, ko nameravajo končati prenovo strehe Narodnega doma, bodo za promet sprostili še Sokolsko ulico, medtem pa bodo zaradi izvedbe decembrskega prazničnega programa sočasno za promet zaprli Glavni trg, kjer je zdaj promet usmerjen od njegovega osrednjega dela navzdol proti mostu, so še sporočili z novomeške občine.

Prenove novomeškega mestnega jedra z Glavnim trgom in navezovalnima ulicama se je Mestna občina Novo mesto lotila lansko jesen, dela pa so se do zdaj zavlekla za najmanj mesec dni. Po njenih podatkih bo celotna prenovitvena naložba presegla sedem milijonov evrov, njeno sofinanciranje pa naj bi doseglo 4,6 milijona evrov.


Vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki upravljanja evropske strukturne sklade in kohezijski sklad, je avgusta izdala odločbo o finančni podpori za ureditev novomeškega mestnega jedra. Evropski sklad za regionalni razvoj bo prispeval nekaj manj kot 3,7 milijona evrov. Novomeška občina pri omenjeni naložbi pričakuje še dobrih 900.000 evrov državnega vložka.

Novomeško središče je bilo sicer zadnje večje prenove deležno pred 60 leti.

Prometna ureditev Glavnega trga naj bi po prenovi ostala v glavnem podobna zdajšnji začasni, kar pomeni, da bo preko Kandijskega mosta možen le enosmerni izstopni motorni promet. Dostop z motornimi vozili bo na Glavni trg možen le po ulici s tržnice in nato enosmerno navzdol po trgu do Kandijskega mosta, motorni promet po Rozmanovi ulici pa bo enak zdajšnji ureditvi.

Glede prometa na Glavnem trgu so sicer mnenja deljena. Predstavniki stranke Solidarnost so namreč v začetku meseca objavili spletno peticijo, v kateri predlagajo zaprtje novomeškega Glavnega trga za tranzitni avtomobilski promet. Ta naj postane kraj druženja, srečevanja, poslovanja in kulturno-umetniške dejavnosti, so dodali. Peticijo je do danes podpisalo nekaj manj kot 1300 posameznikov.