Mario Pavlović Odkrito.si

»Po 40 letih se počutim kot zmagovalec!«

Lucas Dobson Svet24.si

Lucasa so iskali več dni, družini pa so danes ...

ljubezen 6 romance-1934204_1920 Svet24.si

Stestirajte svojo zvezo

skiro Svet24.si

Če boste s skirojem prehitri, vam lahko izrečejo...

1_Lara_Goršek_Kos Svet24.si

Lara Goršek Kos: "Ko sem ga videla, sem vedela, ...

VALENTINA PLASKAN Njena.si

Zvezda Štorije zdaj v voditeljske vode

filip flisar Njena.si

Tako velika je že hči Filipa Flisarja

Novice Kranj/Novo mesto

Pri smučanju upoštevajmo pravila

Piše: STA

Čas objave:
28.12.2018 13:18

Policisti smučarje pozivajo, naj med zimsko rekreacijo upoštevajo pravila. V zadnjih dneh so namreč obravnavali že več nesreč na smučiščih. Tveganje za hujše poškodbe so precejšnje, a ga je v kombinaciji z zaščitno smučarsko opremo, varnim smučanjem in upoštevanjem pravil mogoče zelo zmanjšati, svetujejo na kranjski policijski upravi.

Pri dveh letošnjih smučarskih nesrečah je šlo za trke med smučarji, v enem primeru pa za padec. Statistika iz lanskega leta pa kaže, da so hude poškodbe nastale v približno polovici nesreč. Lani je do nesreč večinoma prihajalo zaradi neizkušenosti in neznanja, precenjevanja znanja smučanja, vse v kombinaciji s prehitrim smučanjem ter nepozornostjo in nepazljivostjo.

Policisti smučarje zato pozivajo, da hitrost in način smučanja prilagodijo svojim izkušnjam, telesni pripravljenosti, snežni podlagi, lastnostim in zasedenosti smučišča ter vremenskim razmeram. Posebej pozorni naj bodo na otroke in smučarje ali deskarje novince, smučajo pa naj le na označenih in urejenih smučarskih progah.Kdor ne smuča, naj za hojo uporablja le rob smučišča in naj ne hodi po smučarski progi. Med pravili, ki jih velja upoštevati, so policisti spomnili tudi na to, da je zaščitna smučarska čelada obvezna za otroke do dopolnjenega 14 leta, njena uporaba pa je priporočljiva tudi za odrasle. Smučanje pod vplivom alkohola ali drog je prepovedano, so še spomnili policisti.

Smučarjem prav tako svetujejo, da poskrbijo za svoje stvari in premoženje na in ob smučišču. "V vozilu ne puščajte vrednih stvari, s sabo pa imejte samo tisto, kar nujno potrebujete. Popiši tudi svojo opremo," so še dodali.