mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

Pridne otroke bo obiskal Miklavž

Piše: STA

Čas objave:
05.12.2018 12:14

Otroke, ki so se med letom pridno učili in pomagali staršem, bo v noči na četrtek marsikje obiskal Miklavž, prvi od treh decembrskih dobrotnikov. Prinesem jim bo sadja, sladkarij in drugih daril. Marsikje si bodo lahko Miklavža ogledali tudi v živo, saj bodo po mnogih krajih potekala tradicionalna miklavževanja in sejmi.

Priljubljeni decembrski svetnik po izročilu na predvečer pred svojim godom obdaruje predvsem pridne otroke, poredni pa, kot velja, prejmejo šibo. Ponekod prinese predvsem manjša darila, kot so sadje in sladkarije, ponekod pa je obdarovanje za sv. Miklavža osrednje obdarovanje v decembru.

Marsikje si bodo lahko Miklavža ogledali v živo, saj bo nocoj po mnogih slovenskih krajih s spremstvom obiskal trge in otrokom delil darila. 

V Novem mestu bodo prihod Miklavža združili s prižigom praznične razsvetljave danes ob 17. uri na Novem trgu. Prižig lučk in prihod Miklavža bo ob 17. uri tudi na mestni ploščadi v Kočevju. 
V Ljubljani bo danes 17. uri potekal Miklavžev sprevod od Krekovega do Prešernovega trga. V ponedeljek se je na Prešernovem trgu v Ljubljani začel tudi Miklavžev sejem, ki bo trajal do četrtka, vsak dan med 10.00 in 20.00 uro. 

Sveti Miklavž ali sveti Nikolaj je bil v 4. stoletju škof v mestu Mira, ki je današnji Demre v Turčiji, in je krščanski svetnik. Gre za enega najbolj priljubljenih svetnikov, saj je z njim povezano tradicionalno obdarovanje. Običaj izhaja iz Nikolajeve radodarnosti in solidarnosti. Ko sta mu starša zapustila premoženje, ga je razdelil med reveže, sam pa postal redovnik. Svojim vernikom je hotel biti zgled zlasti v dobrodelnosti.