900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Slovenska Bistrica

Razmočena zemlja ogroža hiše

Piše: Radio Krka

Čas objave:
04.03.2013 19:26

Konec minulega tedna je razmočena zemlja na območju Slovenske Bistrice sprožila več zemeljskih plazov.

Iz stanovanjske hiše v Ritoznoju so se stanovalci morali izseliti, bivanje v hiši pa do sanacije ne bo mogoče, je pojasnil poveljnik civilne zaščite Slovenska Bistrica Branko Hojnik. Plaz posredno ogroža tudi stanovanjski objekt v Visolah.

Kot je povedal Hojnik, se je plaz v Ritoznoju sprožil v petek v jutranjih urah, geomehanik pa je ocenil, da se stanovalci morajo izseliti. Občina Slovenska Bistrica je družini ponudila nadomestno bivališče, a stanovalci za zdaj živijo pri sorodnikih. Geomehanik je danes opravil dodatne preiskave, a bo več glede razsežnosti plazu in stabilnosti objekta znanega najpozneje v torek dopoldne, je dejal Hojnik.

Po prvih ocenah je sicer s plazom povezan še star zemeljski plaz neposredno pod stanovanjskim objektom. Kot pravi Hojnik, bodo najverjetneje v torek dopoldne poročilo predstavili županu, nato pa se bodo predstavniki civilne zaščite odločali o nadaljnjih ukrepih. Ob tem dodaja, da bivanje v omenjenem poslopju do sanacije zagotovo ne bo mogoče, saj se razpoke na hiši večajo in bivanje v njej ni varno.


Zemeljski plaz je minuli konec tedna ogrozil tudi stanovanjsko hišo v Visolah, kjer se je gmota plazu ustavila okoli osem metrov pred objektom in posredno ogroža objekt, je pojasnil Hojnik. Stanovalcem se iz hiše za zdaj še ni treba izseliti. Predstavniki civilne zaščite so si namreč danes ogledali teren, razpok pa na objektu v tem trenutku ni videti. Teren bo v torek dopoldne preveril tudi geomehanik. Po grobi oceni Hojnika sicer objekt še ni neposredno ogrožen, vendar je teren precej razmočen, zato obstaja nevarnost predvsem v primeru poslabšanja vremena, je še dodal.

Zaradi plazu je bila sicer od sobote zvečer popolnoma zaprta tudi štajerska avtocesta med priključkoma Slovenska Bistrica jug in Slovenske Konjice proti Ljubljani, a je ta sedaj znova prevozna. Promet poteka po prehitevalnem pasu, do konca tedna pa naj bi odprli še vozni pas, je danes povedal Marjan Koler iz Družbe za avtoceste v RS (Dars).