Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

AVDIO: S Krko naokoli "Po mestnem jedru"

Piše: Radio Krka

Čas objave:
05.12.2017 13:13

V oddaji »S Krko naokoli« gremo danes v novomeško mestno jedro.

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je namreč na novembrskem mesečnem srečanju z novinarji med drugim spregovoril o poteku prenove mestnega jedra. Kot je povedal, dela na spodnjem delu Glavnega trga potekajo po načrtih.

Na občini so nam potrdili, da bodo predvidoma v četrtek začeli betonirati kanal, kamor bo umeščen infrastrukturni kolektor. Prihaja pa do nekaj malega zamud zlasti na Pugljevi ulici zaradi arheoloških odkritij.

Vendar tudi tu gredo arheološka dela počasi h koncu, arheologe bodo zamenjali gradbinci. Kdaj natančneje, še ni znano, predvidoma pa prihodnji teden. 

Kar se tiče zgornjega dela Glavnega trga se je občina z izvajalci v neformalnem dogovoru odločila, da se najprej arheološko očisti in pregleda drugi del same površine trga in drugi del te srednjeveške ceste. 

Sicer pa ekipa prenove novomeškega mestnega jedra upa, da jim vreme tudi v prihodnje ne bo predstavljalo bistvene ovire za načrtovana dela, ki naj bi bila končana in prenova zaključena nekje septembru ali oktobru. Tako arheologe kot gradbince čaka še precej dela, podjetnike v mestu pa eno najtežjih poslovnih obdobij. Zaradi prenove mnogi že dihajo na škrge, ena od trgovin – Champion – se je odločila za selitev v Mercator center in upajmo, da se mesto med tem ko si bo pogumno nadevalo pražnja oblačila, ne bo povsem izpraznilo. Seveda je vse odvisno od meščanov, obiskovalcev, od nas, ki imamo možnost kljub obnovi obiskati novomeško mestno središče in biti priča izjemno pomembnemu dogodku ne le za mesto, pač pa tudi za regijo. Verjeti moramo, da bo mestno jedro v prenovljeni podobi, z bogato vsebino in dobro ponudbo, že konec prihodnjega leta pokazalo povsem drugačen obraz. Letošnji december bo na Glavnem trgu praznično nekoliko okrnjen, tako rečeno bo večina dogajanja na njegovem precej mlajšem bratu Novem trgu, a to še ne pomeni, da poti ne bodo vodile v ožje mestno središče, kjer bo svoje mesto dobil božični program. Danes pozno popoldne – predvidoma ob pol šestih, bo mesto oživelo praznično okrašeno, prižig lučk bo vse do konca leta vabil v mesto na kuhano vino, topel čaj in na decembrsko druženje s prijatelji.

Konec leta tako preživite veselo in v družbi vam dragih ljudi, prenovo, ki bo – upajmo da – dodana vrednost dolga leta na rob odrinjenemu mestnemu jedru, pa spremljajmo z optimizmom in pričakovanji nečesa lepega. Resnično je čas, da si Rudolfovo nadene nova oblačila, vendar naj srce in duša pa v njih zadržita svojo patino in naše spomine. Se vidimo v mestu!

Oddaja S Krko naokoli "Po mestnem jedru"