Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Kočevje

FOTO: Sanacija po vetrolomu še v teku

Piše: STA

Čas objave:
13.08.2018 09:14

Sanacija gozdov po decembrskem vetrolomu, ki je pozimi zaradi obilice snega zastala za dva meseca, je še v teku. Močan veter je decembra lani prizadel petino slovenskih gozdov, poškodovanega je bilo 2,2 milijona kubičnih metrov drevja, do konca julija je bila sanacija izvedena okoli 80-odstotno. Novi podatki o sanaciji bodo sicer znani danes.

Les hlodi

Močan vetrolom je večinoma oz. v 90 odstotkih poškodoval iglavce. Med najbolj prizadetimi območji je tudi Kočevsko. 

Kot so pojasnili na Zavodu za gozdove Slovenije, se je konec julija delež realizacije sanitarnega poseka poškodovanih dreves približal 80 odstotkom. To pomeni, da je bilo doslej posekanega nekaj več kot 1,7 milijona kubičnih metrov poškodovanega drevja.

153005_184053_gozd_orodje_za_delo_t.jpg

Zavod je zaradi vetroloma izdal približno 11.000 odločb za sanacijo, rok na odločbah pa je različen, in sicer glede na vrstno sestavo drevja in ogroženost zaradi podlubnikov. Nekaterim odločbam za izvedbo sanitarnega poseka je rok potekel ob koncu junija oz. julija, v višjih legah in v predelih s poškodovanimi listavci so roki za izvedbo del daljši.

Če dela do roka niso izvedena, lahko zavod za gozdove začne s postopkom upravne izvršbe po drugi osebi s prodajo gozdnih lesnih sortimentov. Zavod je do konca julija za v roku nerealizirane odločbe za sanitarni posek zaradi podlubnikov in vetroloma izdal 350 sklepov o začetku postopka upravnih izvršb ter izvedel dve izvršbi.


Na zavodu sicer opozarjajo na čimprejšnjo izvedbo sanacije, saj obstaja verjetnost ponovne namnožitve smrekovih podlubnikov.

"Razvoj podlubnikov bo odvisen predvsem od vremena in pravočasne sanacije poškodovanih iglavcev. Povečanje poškodb zaradi podlubnikov se po obsežnih naravnih ujmah praviloma pojavi v drugi vegetacijski dobi po dogodku, v primeru decembrskega vetroloma je to v letu 2019," so pojasnili na zavodu.

smreke.jpg
Fotografija je simbolična
Radio Krka, M.K.

Zavod za gozdove je sicer pripravil načrt sanacije gozdov poškodovanih v vetrolomu, ki se nanaša na obdobje 2018-2022 in je podlaga za izvedbo vseh ukrepov za sanacijo po vetrolomu in obnovo poškodovanih gozdov. Obnova, tako naravna kot s sajenjem oz. setvijo, je predvidena na 5450 hektarih, od tega je obnova s sadnjo načrtovana na 432 hektarih, za kar bo do leta 2022 treba zagotoviti 920.000 sadik gozdnega drevja.

Skupna vrednost načrtovanih del za sanacijo gozdov je ocenjena na sedem milijonov evrov, ministrstvo bo za sofinanciranje načrtovanih del predvidoma zagotovilo 3,9 milijona evrov.