Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Krško

Sanacija treh krških osnovnih šol

Piše: Radio Krka

Čas objave:
15.03.2013 11:31

Minister za infrastrukturo in prostor Zvone Černač in župan občine Krško mag. Miran Stanko sta včeraj podpisala pogodbo za sofinanciranje energetske sanacije Osnovnih šol na Vidmu, v Brestanici in športne dvorane v Leskovcu.

Podpis je posledica uspešne udeležbe na javnem razpisu na katerem je Občina Krško pridobila skoraj 2,3 mio evrov evropskega denarja. Energetska sanacija bo ob današnjih cenah energentov na vseh treh objektih letno privarčevala vsaj 70.000 evrov. Izvedba omenjenih obnov bo stekla med šolskimi počitnicami leta 2014.

Občina Krško je projekte na razpis prijavila v jesenskem času, pred dnevi pa prejela odgovor, da je bila uspešna. Energetska sanacija bo pripomogla k zmanjšanju porabe energentov, istočasno pa bo zagotovila dodatno izboljšanje pogojev za delovanje omenjenih osnovnih šol, ki se bodo tako priključile uspešnim obnovam, ki jih je Občina Krško na tem področju izvedla v preteklih letih.

Energetska sanacija OŠ Jurija Dalmatina predvideva prenovo stavbnega pohištva, fasade, strehe in kotlovnice. Sofinanciranje države znaša 1 mio evrov, Občina Krško pa bo prispevala še dodatnih 541.000 evrov.

Obnova OŠ Adama Bohoriča v Brestanici predvideva novo fasado, zamenjavo strehe in oken, izgradnjo prezračevalnega sistema in ostalih gradbeno obrtniški del. Za slednja bo Občina s strani ministrstva prejela 681.000 evrov, sama pa bo morala zagotoviti nekaj več kot 300.000 evrov.

V primeru Osnovne šole Leskovec pri Krškem pa je za leto 2014 v načrtih energetska sanacija športne dvorane z veznim hodnikom ter stavbo šolskega bazena. Na omenjenih objektih sledi izvedba izolacije, prezračevalnega sistema, fasade in prenova strehe, ki bo zamenjala staro salonitno kritino.

Sofinancerski delež države pri tem projektu znaša 607.000 evrov, celotna vrednost investicije pa 906.000 evrov. Razliko bo krila Občina Krško iz lastnega proračuna. Spomnimo, da je bila leta 2010 dokončana dograditev in sanacija OŠ Leskovec, v višini dveh mio evrov.

Kot pojasnjuje vodja oddelka za družbene dejavnosti Andrej Sluga, bo Občina Krško v kratkem za izvedbo načrtovanih projektov naročila projektno dokumentacijo, v jesenskem času pa načrtujemo tudi objavo javnega naročila za izbor izvajalcev del.

V zgornjih primerih gre za razpis, ki omogoča "Sofinanciranje operacij za energetsko sanacijo javnih stavb v lasti lokalnih skupnosti" v okviru Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007 - 2013, razvojne prioritete "Trajnostna raba energije" 1. prednostne usmeritve "Energetska sajacija javnih stavb", in ga je lani razpisalo Ministrstvo za infrastrukturo in prostor.