Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Kostel/Črnomelj

Šarec se bo seznanil z razmerami na južni meji

Piše: STA

Čas objave:
08.07.2019 05:31

Predsednik vlade Marjan Šarec se bo danes seznanil z razmerami na južni meji. Razmere si bo skupaj z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem in generalno direktorico policije Tatjano Bobnar ogledal na območju občin Ilirska Bistrica, Kostel in Črnomelj. Sestal se bo tudi z župani teh občin.

Najprej se bo v Občini Ilirska Bistrica srečal s tamkajšnjim županom Emilom Rojcem, potem pa si bo v Občini Kostel ogledal viseči most Slavski Laz, kjer delujejo mešane patrulje policije in vojske. Na mejnem prehodu Žuniči v občini Črnomelj se bo z mešano patruljo policije in vojske danes ob 17.20 uri tudi srečal.

V teku sta dva razpisa, povezana z ograjo za varovanje državne meje. Eden zajema nakup dodatnih sidrnih vijakov in stebrov za postavitev ter montažo za že dobavljeno panelno ograjo v predvideni dolžini približno 3,7 kilometra. Postavitev je predvidena še letos, so napovedali na ministrstvu za javno upravo.

Drugi razpis pa predvideva nakup 40 kilometrov ograje skupaj z vijaki in stebri, montažnim materialom in montažo. Predvidena izvedba je v letošnjem in prihodnjem letu. Pri obeh razpisih zdaj preverjajo izpolnjevanje pogojev in ocenjujejo ponudbe.

Policija, ki pri številu nezakonitih prehodov meje še naprej zaznava trend strmega naraščanja, je v prvi polovici letošnjega leta obravnavala 5345 nezakonitih prehodov meje, kar je za 47,1 odstotka ali 1712 več kot v enakem obdobju lani. Najpogosteje so bili obravnavani državljani Pakistana, Alžirije in Maroka.

Policisti so v notranjosti države oziroma pri izstopu na zunanji meji v prvem polletju letos ugotovili 355 kršitev, ko so tujci na notranjih mejah v Slovenijo vstopili brez ustreznih potnih listin ali brez potrebnih dovoljenj. To je 13,2 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.