Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Moskva/Krško

AVDIO: Šarec z Medvedjevom tudi o nuklearki

Piše: STA

Čas objave:
11.09.2019 09:06

Ruske vlagatelje zanimajo predvsem vlaganja v slovensko infrastrukturo, je včeraj po pogovorih z ruskim premierjem Dmitrijem Medvedjevom v Moskvi povedal slovenski premier Marjan Šarec. Zanimajo jih predvsem vlaganja v energetiko, pa tudi modernizacijo železnic. Govorila sta tudi o morebitnem drugem bloku nuklearke v Krškem.

Premier Marjan Šarec je obiskal NEK.png
Premier Marjan Šarec je obiskal NEK
Foto: Nebojša Tejić/ STA

Z Medvedjevom sta se pogovarjala o sodelovanju Rusije pri morebitni izgradnji drugega bloka krške nuklearke. "Tudi na tem področju so Rusi zainteresirani za sodelovanje. Rusija že gradi nuklearko na Madžarskem. Povedal sem jim, da je pri nas, kar se tiče drugega bloka nuklearke pred nami še dolg proces. To se lahko raztegne na kakšnih deset let," je pojasnil.

nek krsko
Nuklearna elektrarna Krško
NEK

Ni pa želel povedati, na čigavo pobudo sta se pogovarjala o tem. "To ni pomembno, pomembno je, da smo o tem govorili," je dejal.

Na vprašanje, kako bi, če bi Rusija gradila drugi blok NEK, to vplivalo na slovenske odnose z ZDA, pa tudi kako bo na te odnose vplival njegov obisk v Moskvi, je odgovoril: "Slovenija ni ne proameriška ne proruska, Slovenija je proevropska in proslovenska."

"Kot vse druge države, ki imajo bilateralne odnose z Rusijo, jih ima tudi Slovenija. Nenazadnje je pred kratkim Mercedes odprl tovarno v Rusiji. Vse države EU imajo tovrstne odnose in se mi zdi to tudi prav, saj dialog mora teči," je poudaril slovenski premier.

"Kar pa se tiče vprašanja, kaj bodo menili Američani, je pa tako, da bo vsa infrastruktura, ki se gradi v Sloveniji, podvržena javnim razpisom. In

nek krško
Nuklearna elektrarna Krško
NEK

na ta javni razpis se ima pravico prijaviti vsak, kdor izpolnjuje pogoje," je dodal.

Šarca v Moskvi spremlja tudi zunanji minister Miro Cerar, ki se je sestal z ruskim ministrom za digitalni razvoj, zveze in množične komunikacije Konstantinom Noskovom, s katerim sopredsedujeta medvladni slovensko-ruski komisiji za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje, ki se je nazadnje sestala junija.

Ministra sta zadovoljna, da bodo nekateri projekti, zastavljeni na zadnjem zasedanju komisije, na današnjem poslovnem srečanju slovenskih in ruskih podjetij nadgrajeni s podpisom dveh večjih poslovnih pogodb s področja energetske učinkovitosti, in sicer s strani Petrola in ruskih partnerjev. Okrepitev sodelovanja na omenjenem področju odpira priložnosti za skupno slovensko-rusko sodelovanje tudi na tretjih trgih, so sporočili z MZZ.

S Šarcem so v Moskvi predstavniki desetih slovenskih družb, ki so že prisotne na ruskem trgu, svoje delovanje pa so pripravljene nadgraditi z novimi visokotehnološkimi projekti. Poleg družb Krka in Iskratel, ki sta največji investitorki v Rusiji, so to še podjetja Comita, Duol, Elan Inventa, Geoplin, Kolektor, Petrol, Riko in SIJ.

Šarec o gradnji NEK


Šarec o morebitnem sodelovanju Rusov pri izgradnji drugega bloka NEK