hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

SdDBk postavilo knjižno obeležje pesnici Veri Albreht

Piše: Jožica J. Beg

Čas objave:
06.12.2019 16:26

Slavistično društvo Dolenjske in Bele krajine je zasnovalo zbirko Skrita literarna dediščina Dolenjske in Bele krajine, s katero želi opozoriti na avtorice in avtorje, ki so bili pomembni za lokalno okolje in širše, vendar so zaradi različnih okoliščin prešli v pozabo oz. je spomin nanje obledel.

V prvi knjigi zbirke predstavljajo pesmi Vere Albreht, Trdinove nagrajenke za leto 1961, ki je bila celo življenje tesno povezana z Novim mestom, v Knjižnici Mirana Jarca (Domoznanski oddelek in Posebne zbirke Boga Komelja) pa hranijo njeno rokopisno zapuščino. Avtorica je tudi ena izmed trinajstih žensk, ki so bile uvrščene v projekt Pozabljena polovica Novega mesta.

Izbor dvajsetih pesmi je ilustrirala novomeška ilustratorka Tea Skupek. Pesmim in ilustracijam so dodani slovarček besed, predlogi za poustvarjanje ob pesmih in ilustracijah, predstavitev pesnice in ilustratorke ter spremna beseda o pomenu branja poezije v zgodnjem otroštvu. Spremno besedo in didaktično gradivo je prispevala Jasna Švajger, slikanico je oblikoval in za tisk pripravil Ivo Šteblaj, tiskal pa BS team, Srečko Berus, s. p.

Javna predstavitev slikanice je bila 5. decembra 2019 na Osnovni šoli Drska. Učenci so ob tej priložnosti pripravili prisrčen kulturni program. Poleg recitatorjev (mentorica Jasna Švajger) so nastopili člani starejšega otroškega pevskega zbora pod vodstvom Božidarje Štukelj in Davida Hrovata ter pianist Matija Forjan s samostojnim nastopom inklavirsko spremljavo celotne prireditve. Udeležencem se je predstavila ustvarjalna ekipa slikanice, s svojimi spomini na Vero Albreht pa je prireditev obogatila dr. Alenka Župančič.

Cena slikanice je 15 evrov, naročiti pa jo je mogoče na naslov sddbk17@gmail.com.