Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Gornja Radgona

AVDIO&FOTO: Letošnja Agra s poudarki na digitalizaciji v agroživilstvu

Piše: Pomurski sejem, M.M.

Čas objave:
23.08.2019 05:05

Na letošnji 57. sejem Agra v Gornji Radgoni prihaja 1850 razstavljavcev iz 32 držav, partnerica sejma bo avstrijska Štajerska, v ospredju pa digitalizacija v kmetijstvu in agroživilstvu. Sejem bo v soboto, 24. avgusta odprl predsednik vlade Marjan Šarec, odprt pa bo do vključno četrtka, 29. avgusta.

Sejemo mednarodno sodelovanje.JPG
Sejem Agra v Gornji Radgoni
Foto: Jure Zauneker

Poleg digitalizacije bodo težišča sejma podeželska mladina in mladi kmetje, hrana iz bližine, generacijska pomladitev, inovativnost, znanje in povezovanje, trajnostno gospodarjenje z gozdovi, kmetijska tehnika za visoko učinkovito in trajnostno kmetovanje ter ekološko kmetijstvo.

Foto Aleš Maučec (3).jpg
Konjska vprega
Foto: Aleš Maučec

Agrin slogan Sejem novih generacij ima po besedah predsednika uprave Pomurskega sejma Janeza Erjavca globlji pomen, saj je starostna sestava v slovenskem in evropskem kmetijstvu neugodna. "Slovenski kmet je v povprečju star toliko kot Agra, torej 57 let, tudi v kmetijstvu in živilstvu pa ne gre brez novih tehnologij in znanj, ki jih v prvi vrsti obvladujejo mlajše generacije. To je pomembno tudi zato, ker bo zaradi rasti prebivalstva do leta 2050 treba podvojiti svetovno pridelavo hrane, ob tem pa upoštevati biotsko raznovrstnost, kakovost tal in vode in podnebne spremembe," je poudaril Erjavec.

Foto Jure Zauneker (50).JPG
Sejem Agra - simulator delovnega stroja
Foto: Jure Zauneker

Ob avstrijski Štajerski se bodo na Agri predstavile Madžarska, Hrvaška, Severna Makedonija, Poljska, Bolgarija, Vietnam, v okviru projekta City Cooperation II pa 24 mest Slovenije, Avstrije in Madžarske. Sejem bodo obiskali tudi kmetijski ministri EU ter članic kandidatk, ki bodo imeli dan pred odprtjem na Ptuju svojo konferenco. Na odprtju bo spregovoril tudi komisar EU za kmetijstvo in razvoj podeželja Phil Hogan.

Foto: Jure Zauneker (71).JPG
Razstava sadja
Foto: Jure Zauneker

Na razstavah bodo prikazali novosti, tudi svetovne premiere, vrhunsko tehnologijo in tehniko za poljedelstvo, živinorejo, gozdarstvo, živilskopredelovalno industrijo, vinogradništvo, vinarstvo in ekološko kmetijstvo ter pridelke in izdelke. Svetovali bodo tudi o pridobivanju evropskih sredstev.

Tudi letos se bodo predstavili lipicanci, ki s Slovenijo in Avstrijo povezujejo še Madžarsko, Italijo, Hrvaško, Slovaško, Bosno in Hercegovino ter Romunijo, te države so skupaj nominirale tradicionalno vzrejo lipicancev za seznam nesnovne dediščine pri Unescu.

Foto Aleš Maučec (2).jpg
Pestro sejemsko dogajanje ustvarijo tudi maskote
Foto: Aleš Maučec

Na Agro tradicionalni prihajajo strokovne, gospodarske in stanovske organizacije - od ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano do Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, Zadružne zveze Slovenije, Zavoda za gozdove Slovenije, Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS in Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije ter drugih ustanov.

Najboljše tradicije in nove trajnostne prakse bodo oživljale strokovne razstave in predstavitve rejskih dosežkov v govedoreji, konjereji, pri reji drobnice, razstavljene bodo avtohtone pasme domačih živali s ponudbo izdelkov s teh kmetij. Posebna zanimivost bo tudi robot za nanos fitofarmacevtskih sredstev, ki bo škropil sam.

V zabavnem delu bo mogoče med drugim zaplesati polko, voditi teličke, se voziti s kočijo ali volovsko vprego in vleči vrv, na ogled bodo tudi atraktivne predstavitve razstavljenih konj in preskakovanje ovir.

Ob delavnicah in predavanjih bo mogoče dobiti praktične nasvete tudi na sejemskih vrtovih, kjer med drugim predstavljajo več kot 300 rastlin za zdravo družinsko samooskrbo.

Na poligonu Zeleni dragulji narave bodo predstavljene kolekcije različnih sort konoplje, zdravilnih in aromatičnih rastlin, medovitih posevkov, namakalni sistemi in energijske točke. Kmetijski inštitut Slovenije bo predstavil stare in nove slovenske sorte krompirja.

V permakulturnem vrtu bodo vsak dan delavnice o trajnostni ekološki gradnji, permakulturi v poljedelstvu, sadjarstvu in v vrtnarstvu ter o uporabe endokanabinoidov v zdravstvu. Predstavljene bodo tudi možnosti sodelovanja za vzajemni razvoj v okviru nacionalnega projekta Slovenija - evropska regija gastronomije 2021.

Program sejma Agra, četrtek 29.08.2019


Program sejma Agra, sreda 28.08.2019


Program sejma Agra, torek 27.08.2019


Program sejma Agra, ponedeljek, 26.08.2019


Program sejma Agra, nedelja 25.8.2019


Program sejma Agra, sobota 24.8.2019


Sejem Agra 2019 - predstavitev sejma