002mv Odkrito.si

V zrak dvignili tudi Jureta Jankovića!

zlato Svet24.si

Tedenska napoved: (Še je) čas za nove začetke

dojenček Petisvet.si

To se zgodi, ko v mami doživimo šok!!

donald trump Svet24.si

Trump znova dokazal, da ima težave z dejstvi

severina naša Svet24.si

FOTO in VIDEO: To je prvi odziv Severine na ...

ljerka bizilj1 Njena.si

Slovo Ljerke Bizilj

blaz svab - ms Njena.si

Vesel dan za Blaža Švaba

Novice Žužemberk

AVDIO: Skoraj 14 tisoč prebivalcev Suhe krajine bo pilo boljšo vodo

Piše: Radio Krka/P.R.

Čas objave:
17.04.2018 08:17

Pri izvajanju kohezijskih projektov se na terenu velikokrat pokažejo dodatna dela. Še posebej je to vidno v Suhi krajini, kjer gradnjo vodovoda otežuje zahteven teren.

»Kot nekdanja županja poznam takšne zagate občin, zato bomo vsem občinam pri zagotovitvi dodatnih sredstev tudi pomagali,« je ob obisku občine Žužemberk svojo podporo zgodovinskemu projektu oskrba Suhe krajine s pitno vodo izkazala ministrica za okolje in prostor Irena Majcen. Z žužemberškim županom Francem Škufco sta govorila o pomembnosti naložbe, s katero bodo dostop do zdrave pitne vode do konca leta 2019 zagotovili skoraj 14 tisoč prebivalcem v petih suhokrajinskih občinah, ki sodelujejo v omenjenem projektu.

»Po uspešno zaključenem projektu bodo s pitno vodo oskrbljeni vsi, tudi tisti, ki doslej niso imeli možnosti priključitve na javni vodovod in smo jim morali vodo dnevno dovažati,« je dejal Škufca. Da bo investicija uspešno in pravilno zaključena, pa bodo sodelujoče občine potrebovale dodatna sredstva. Napovedana cena je bila ob podpisu pogodbe namreč nižja, kot je bila nato ponujena cena izvajalcev, prav tako pa prvotni projekt ni vključeval gradnje sekundarnih vodov.

»Pokazale so se določene spremembe, saj je projekt star že več kot 12 let. Pojavile so se potrebe po dodatnih odcepih vodovodnih cevi, kar posledično pomeni dodatne stroške, ti pa so se povečali tudi zaradi težavnosti terena,« je pojasnil župan. Zato sta z ministrico spregovorila tudi o možnostih za pridobivanje dodatnih sredstev, s pomočjo katerih bodo investicijo uspešno pripeljali do konca. Vseh pet občin bo potrebovalo še približno dva milijona in pol evrov − toliko namreč znaša razlika med prijavljeno in licitirano ceno najugodnejšega ponudnika. »Še približno dva milijona evrov pa bo potrebovala samo občina Žužemberk za izgradnjo sekundarnih vodov,« je finančno sliko obrazložil Škufca.

»Ob obisku ministrice smo bili veseli zagotovila, da bomo lahko projekt Suhokrajinski vodovod pripeljali do konca in s tem vsakemu posamezniku omogočili oskrbo s pitno vodo iz javnega vodovoda. Poleg tega bodo zagotovljena dodatna sredstva za uspešno dokončanje projekta, ki ga bomo lahko pozneje pravilno prezentirali tudi Evropi, ki nenazadnje daje večino denarja za omenjeni projekt,« je še pojasnil Škufca in dodal, da je projekt tako finančno kot tudi izvedbeno v zadnji četrtini.

Pri vzpostavitvi Suhokrajinskega vodovoda sodeluje 5 občin – Kočevje, Mirna Peč, Dolenjske Toplice, Dobrepolje in Žužemberk kot nosilna občina projekta. Z uspešnim sodelovanjem so pripravili približno 35 milijonov evrov vreden projekt, ki v osnovi vključuje kar 152 kilometrov dolg vodovod in več kot 25 različnih objektov. V izvedbo projekta je samo na območju občine Žužemberk investiranih približno 13,8 milijona evrov.

Oddaja SKN: O suhokranjskem vodovodu


Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen s podporo projektu


Zupan Obcine Zuzemberk Franc Skufca o dodatnih sredstvih