Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Brežice

Sljehernik Iztoka Mlakarja na brežiškem odru

Piše: Radio Krka

Čas objave:
27.11.2012 13:16

V gledališkem abonmaju v novi sezoni so sinoči v Brežicah gostili Gledališče Koper & SNG Nova Gorica z burkaško moraliteto Sljehernik Iztoka Mlakarja. V režiji Vita Tauferja predstavo oživijo Iztok Mlakar,Marjuta Slamič, Teja Glažar, Igor Štamulak, Ajda Toman, Radoš Bolčina, Rok Matek, Ivo Barišič, ob instrumentalnem triu David Trebižan, David Šuligoj in Roman Kobal.

Iztok Mlakar, igralec in kantavtor, je kot so zapisali na spletni strani gledališča, z žlahtno rahločutnostjo in ostrim švrkanjem ustvaril zavidljiv opus songov in sijajno komedijo z izvrstnimi domislicami...v življenju ni nič gotovega razen smrti in davkov…

To zelo dobro ve tudi Mlakarjev slehernik, novodobni i bogataš Pepe, katerega duša uživa v blagostanju, dokler na vrata ne potrka brezsrčna izterjevalka, pred katero ni moč ubežati.

Mlakarjev sodobni Jožef Slehernik – Pepi je razpet med tu in onstran: tu pleše med Ženo, Revežem, Komparetom, Žandarjem, Putano ter sveto trojico, Pravnikom, Politikom in Finančnikom, onstran pa med Smrtjo, Bogom, Materjo in Hudičem. Bistvena razlika v razumevanju poante motiva pa se seveda vzpostavi v razpletu, saj junaka po vrtinčenju skozi moderne preizkušnje na koncu poti ne čaka odrešenje.


Iztok Mlakar je tokrat dobil inspiracijo pri Hugu von Hofmannsthalu, ki je natanko pred sto leti za salzburški festival napisal Slehernika, igro o smrti bogatega človeka, katere motiv izhaja iz angleške srednjeveške moralitete.

V sezoni so gostili že komedíja 39 stopnic, sledijo pa še jedka ženitna burka Ženitev, drama Lunine mene in poročna melodrama Filumena Marturano