3_eva boto Svet24.si

Eva Boto je svoje sanje uresničila že pri rosnih...

internal-clock-795726_1280 Dobra karma

Usodna datuma 12. in 26. 12.: osvoboditev ženskih...

Hengsberg, kmetija, avstrijski gasilci Svet24.si

FOTO: Upokojenec želel na vrtu pokopati mačko, a...

kris Svet24.si

VIDEO: »Lahko se igram brez opornice in brez nje ...

profimedia-0191626479 Dobra karma

Kako žalostno! Bivši mož Petri želi bolnega ...

lado branko Njena.si

Bizovičar v pižami po središču Ljubljane

tanja-balabanić, jan-klobasa Njena.si

Tanja Balabanić zaslužila na račun nestrpnežev

Novice Mirna

AVDIO&FOTO: Slovenska mreža postajališč za avtodome se krepi

Piše: STA

Čas objave:
14.06.2019 10:05

V Sloveniji raste obisk turistov z avtodomi, tudi po zaslugi odprtja tovrstnih postajališč v okviru projekta mreže postajališč za avtodome, ki ga je dolenjska Občina Mirna kot nosilka začela leta 2014. V njegovem okviru so do zdaj v 90 občinah po državi uredili več kot 160 postajališč za avtodome, njihovo število pa bi radi še zvišali.

MPZA SLO - 6 redno srecanje, 13062019, foto Domen Laznik (10).jpg
Petra Krnc Laznik
Foto: Domen Laznik

Koordinatorka projekta Mreža postajališč za avtodome po Sloveniji Petra Krnc Laznik je ob včerajšnjem srečanju predstavnikov občin projektnih partneric na Mirni povedala, da gre za postajališča, kjer se "avtodomarji" lahko ustavijo.

avtodom foto adria mobil.jpg
Avtodom podjetja Adria Mobil
Adria Mobil

Gre lahko za parkirišča oz. za utrjene prostore, kjer ob postanku avtodomov možna oskrba z vodo in elektriko, drugje so to postajališča z vso potrebno opremo, ponekod pa celo tovrstni kampi, je pojasnila.

Glede načrtov omenjene mreže je dodala, da želijo, da bi lokalne skupnosti oz. projektne partnerice, ki so že zagotovile potrebno infrastrukturo za postanek, začele dejavneje oblikovati lastno turistično ponudbo oz. to prilagajati potrebam in željam popotnikom z avtodomi. "Da bi jih zadržale, jim ponudile edinstvena doživetja in lepe spomine," je dejala.

MPZA SLO - 6 redno srecanje, 13062019, foto Domen Laznik (8).jpg
Slovenska mreža postajališč za avtodome se krepi
Foto: Domen Laznik

Pri omenjeni mreži predvidevajo, da bi lahko v Sloveniji uredili še približno 40 postajališč za avtodome in s temi pri tovrstni ponudbi dosegli skupno število 200. Sicer pa pri lokalnih skupnostih pogrešajo željo po tovrstni skupni promociji.

twin_supreme_600_spb_interior.jpg
Notranjost nagrajenega avtodoma
Foto: Adria Mobil

Popotniki z avtodomi, ki obiščejo Slovenijo, so po njenih besedah z dozdajšnjo tovrstno infrastrukturo zadovoljni. Na sejmih v tujini tudi opažajo, da njihovo zanimanje za obisk in postanek v Sloveniji raste, prepoznavnost Slovenije pa se krepi tudi v tem pogledu, je še ocenila Krnc Laznikova.

MPZA SLO - 6 redno srecanje, 13062019, foto Domen Laznik (2).jpg
Dušan Skerbiš
Foto: Domen Laznik

Vodja projekta mreže postajališč za avtodome in mirnski župan Dušan Skerbiš je povedal, da omenjena mreža vsako leto priredi letno srečanje predstavnikov občin projektnih partneric, na katerem se dogovorijo o nadaljevanju projekta, o predstavitvah v domovini in tujini ter da predstavijo določene premike na omenjenem področju.

Namen projekta je sicer skupna promocija občin, "da lokalne skupnosti zagotovijo prostor, kjer se bo avtodomar lahko ustavil" oz. da se tudi z zasebnimi ponudniki dogovorijo o sodelovanju.

MPZA SLO - 6 redno srecanje, 13062019, foto Domen Laznik (6).jpg
Slovenska mreža postajališč za avtodome se krepi
Foto: Domen Laznik

"V Sloveniji je 212 občin in vsaka lokalna skupnost bi lahko imela vsaj en prostor, kjer bi bili avtodomarji dobrodošli in kjer bi nekaj doživeli," je opozoril Skerbiš in še povzel, da bi s tem v Sloveniji dobili tudi 212 zanimivih turističnih ciljev.

Vodja projekta mreže postajališč in mirnski župan Dušan Skerbiš


Koordinatorka projekta Mreža postajališč za avtodome Petra Krnc Laznik