Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Brežice

Snegolom v Brežicah uničil največ gozdov

Piše: Radio Krka

Čas objave:
09.11.2012 10:00

Po grobih ocenah je na celotnem področju brežiške območne enote poškodovanih 80. 000 m3 - predvsem listavcev – to je v primerjavi z ostalimi območji največja količina v državi. Lastniki gozdov naj poškodovano drevje odstranijo do konca leta.

Gozdarji Zavoda za gozdove območne enote Brežice še vedno pregledujemo poškodovane gozdove zaradi snegolomov. Prevoznost pomembnejših prometnic je bila hitro vzpostavljena, z nekateri gozdnih cest pa podrto drevje še odstranjujejo.

Za območje posameznih šestih krajevnih enot Območne enote Brežice so izdane generalne odločbe, s katerimi je lastnikom gozdov dovoljeno, da v svojih gozdovih opravijo sečnjo vseh podrtih, močno poškodovanih in močno nagnjenih dreves zaradi snegoloma. Pri tem smejo sami posekati drevesa, ki jih je sneg tako poškodoval, da se ne morejo regenerirati.

Delo naj bo opravljeno najkasneje do 31.12.2013. Izjema sta posek poškodovanega in močno nagnjenega drevja, ki ovira promet oziroma ogroža infrastrukturo in naj bo izvedeno čim prej.
Kot izjema se šteje tudi posek drugih poškodovanih dreves iglavcev, ki pa morajo biti posekani najkasneje do 20.3.2013, v kolikor zanje ni izdana posebna odločba.

Generalne odločbe s podrobnejšimi določili so objavljene na http://e-uprava.gov.si/e-uprava/oglasnaDeska.euprava, oglasnih deskah krajevnih enot Območne enote Brežice ter na običajnih mestih po naseljih.

Še vedno pa velja, da za nasvet lahko pokličete svojega revirnega gozdarja.

Ponovno opozarjajo, da je delo v poškodovanih gozdovih izjemno nevarno in se ga lahko lotijo le dobro opremljeni in usposobljeni izvajalci.