Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

Štipendije za dijake iz socialno ogroženih družin

Piše: Radio Krka

Čas objave:
26.10.2012 14:38

Na območnem združenju Rdečega križa v Novem mestu so danes z donatorji in štipendisti podpisovali dogovore o štipendiranju dijakov iz socialno ogroženih družin.

Gre za dijake in dijakinje, ki ne prejemajo republiških ali kadrovskih štipendij. Predsednica Sklada za pomoč ljudem v stiski in donatorka za dijaške štipendije Ivanka Plut Ravnikar je povedala, da imajo letos 24 donatorjev za 27 dijakov. Žal pa letos opažajo upad donatorjev, so pa dobili enega novega.

Na območnem združenju Rdečega križa opažaajo, da letos narašča število prosilcev in tudi danih pomoči ogroženim družinam in posameznikom, na drugi strani pa upada število darovalcev. Predsednica območnega združenja Rdečega križa Novo mesto Mojca Špec Potočar je povedala, da njihove pakete pomoči mesečno prejema od 250 do 300 družin, občasno pomoč RK pa na Novomeškem do trikrat letno prejema še 450 do 500 družin.

Vsem skupaj so že letos razdelili skoraj 1800 rednih paketov in nekaj več kot 1700 izrednih prehrambenih paketov, hkrati pa skoraj 8000 litrov mleka iz evropskih zalog.


Na novomeški RK pa se vse več družin obrača s prošnjami za plačilo najnujnejših življenjskih stroškov, od najemnine, ogrevanja, dodatnega zdravstvenega zavarovanja, elektrike in komunale do šolskih obrokov za otroke.

Opravili so še številne svetovalne in psihoterapevtske pogovore, v lastnem skladu za pomoč ljudem v stiski pa so letos zbrali dobrih 32.000 evrov, medtem ko jim je v celotnem lanskem letu zanj uspelo zbrati skoraj 47.000 evrov. Pokrovitelj omenjenega sklada je družba Krka, zanj pa prispevajo tudi druga podjetja, obrtniki in posamezniki, je izpostavila predsednica.

Ivanka Plut Ravnikar o štipendijah


Mojca Špec Potočar o pomoči