mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Ljubljana

Svetlana Jakimovska Rodić dobila nagrado Ivane Kobilca

Piše: STA

Čas objave:
04.12.2019 07:59

Sergej Kapus je letošnji dobitnik nagrade Ivane Kobilce za življenjsko delo, ki jo podeljuje Društvo likovnih umetnikov Ljubljana. Nagrado je dobil za konsistenten slikarski opus in analitičen pristop k slikovnemu polju. Podelili so še nagrado in priznanje Ivane Kobilca, ki sta jo prejeli Svetlana Jakimovska Rodić in Piera Ravnikar.

Svetlana Jakimovska Rodič
Grafika mag. Svetlane J. Rodič
Foto: osebni arhiv S.J.R.

Svetlana Jakimovska Rodić, pa je dobila nagrado Ivane Kobilca za aktualno produkcijo 2019, in sicer za prepričljivo obravnavo ekološko socialnih razmer skozi inovativen umetniški pristop na razstavi Made in Forest/Narejeno v gozdu v Lapidariju Galerije Božidar Jakac.

Predmet njenega ustvarjanja so posledice potrošniško naravnane družbe, ki izdatno podpira pereč problem globalnega segrevanja. Na omenjeni samostojni razstavi je predstavila serijo monotipij in instalacij, pri katerih je za matrico uporabila lubje dreves. To pa je premreženo s sledmi lubadarja, ki so tudi sledi uničenja narave z napačnimi posegi vanjo, kakor tudi z reprodukcijo lesa in čezoceanskim transportom. "Čeprav nas zgodba razstave popelje v gozd, ki ga prek mitov, pravljic in bajk doživljamo prvinsko ali kot nekaj neracionalnega, je ta v resnici zasnovana kot eksperiment na preseku med naravo in kulturo," piše v utemeljitvi.

svetlana jakimovska rodic z razstave foto dl.jpg
Eno od razstavljenih del na razstavi "Made in forest/Narejeno v gozdu" Svetlane Jakimovske Rodič
Dolenjski list/M.L.
Društvo likovnih umetnikov Ljubljana je nagradi in priznanje Ivane Kobilce letos podelilo drugič. Dobitnike je izmed prispelih predlogov izbral odbor v sestavi Aleksandra Saška Gruden, Aleksij Kobal, Vladimir Vidmar, Zora Stančič in Barbara Borčić (predsednica). Podelitev je bila prejšnji teden, v Narodni galeriji.

Svetlana Jakimovska Rodič
Grafika mag. Svetlane J.Rodič
Foto: osebni arhiv S.J.R.