ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Brestanica

FOTO: Termoelektrarni Brestanica zelena luč za projekt sedmega plinskega bloka

Piše: STA

Čas objave:
19.12.2018 10:48

V Termoelektrarni Brestanica (TEB), ki je med drugim rezervni dobavitelj elektrike za krško nuklearko, kjer od septembra redno deluje novi prvi nadomestni oz. šesti plinski agregat, so po odločanju o usodi starih plinskih blokov novembra dobili soglasje za vgradnjo novega sedmega agregata. Stal bo v že pripravljenem prostoru ob novem šestem.

Po podatkih TEB so od upravitelja oz. družbe Gen energija dobili soglasje za novi plinski blok, ki ga bodo postavili v novozgrajeno stavbo, kjer od aprila delujeta turbina in generator šestega plinskega agregata, pri njeni gradnji pa so upoštevali možnost, da bi vanjo vgradili še drugi novi nadomestni agregat.

Po naložbeni oceni bo sedmi plinski agregat stal nekaj manj kot 26,5 milijona evrov. V omenjenem prostoru imajo zanj že pripravljeno potrebno infrastrukturo. Njegovo obratovanje bo usklajeno s potrebami, ki se pojavljajo v slovenskem elektroenergetskem sistemu, ob primernih tržnih cenah pa bi blok obratoval tudi komercialno.

V TEB so dodali, da gre pri odločitvi o gradnji sedmega plinskega bloka za nadaljevanje projekta zamenjave leta 1974 zgrajenih prvih treh plinskih blokov oz. za drugi del prve prenovitvene faze, ki vključuje postavitev še enega nadomestnega 53-megavatnega plinskega agregata.

Generalni direktor Gen energije Martin Novšak je STA danes povedal, da bodo postopke za naložbo sedmega plinskega bloka "zagotovo začeli še letos" in sicer s pripravo in izvedbo prvih javnih naročil, zaključek naložbe pa načrtujejo leta 2020, je še potrdil. Šesti in sedmi plinski blok bosta sicer nadomestila vlogo treh starejših plinskih blokov.



Direktor TEB Tomislav Malgaj je za STA ocenil, da se obratovalno obdobje starih, leta 1974 zgrajenih plinskih blokov, kljub rednemu vzdrževanju in razmeroma malo obratovalnim uram izteka. Hkrati 40 let stara tehnologija ne ustreza sodobnim okoljskim merilom, prvi stari blok pa je z novim šestim plinskim agregatom spomladi že dobil svoj nadomestek.

Prenova starih plinskih blokov 2 in 3 po njegovem namreč ne bi bila smiselna. Stala naj bi vsaj 20 milijonov evrov, medtem ko bi za novogradnjo odšteli od 24 do 26 milijonov evrov. Hkrati pa proti prenovi blokov 2 in 3 govori to, da za ta dva med njuno prenovo ne bi imeli nadomestnih zmogljivosti.

Naložbo sedmega plinskega bloka nameravajo pokriti z lastnim denarjem. Projekt prenove starih plinskih blokov 2 in 3 naj bi sicer končali do leta 2025, je še povedal Malgaj.

TEB je vodilni ponudnik sistemskih storitev terciarne regulacije in t. i. temnega zagona v slovenskem elektro-energetskem sistemu, s svojo posebno plinsko tehnologijo pa zanj zagotavlja temeljne sistemske storitve. Skrbi za terciarno regulacijsko rezervo v primeru izpada večjih proizvodnih blokov ali drugih motenj v energetskem sistemu in za zagon agregatov brez zunanjega vira napajanja ter s tem možnost vzpostavljanja omrežja v primeru sistemskega razpada.