pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Ribnica

Tudi Ribnica prostovoljstvu prijazna občina

Piše: R.K.

Čas objave:
18.05.2021 11:28

Slovenska filantropija v okviru Nacionalnega tedna prostovoljstva, ki poteka od 17. do 23. maja, vsako leto podeli nazive prostovoljstvu prijazna občina in letos je žlahtni naziv prejela tudi občina Ribnica.

Prav danes, 18. maja, ob slovesnem dnevu prostovoljstva se je v vlogi prostovoljca odrezal tudi župan, Samo Pogorelc, ki je v zgodnjih jutranjih urah s Prostoferjem odpeljal starejšo občanko do želene zdravstvene ustanove.

Župan Samo Pogorelc s Prostoferjem
Župan Samo Pogorelc s Prostoferjem
Občina Ribnica

Občina Ribnica aktivno spodbuja prostovoljstvo v lokalnem okolju, s posebnim poudarkom na prostovoljstvu mladih in uspešno povezuje lokalne prostovoljske organizacije in posameznike. Prostovoljskim organizacijam bo v prihodnje ponudila še večjo podporo pri prostorski infrastrukturi in bo še bolj aktivno sodelovala pri različnih prostovoljskih dogodkih in akcijah, kot so Dan za spremembe, Nacionalni teden prostovoljstva, Dnevi zdravja, čistilna akcija Očistimo Ribnico, Projekt Prostofer, Evropski teden mobilnosti, itd.

Prostovoljstvo prispeva k večji solidarnosti, povezovanju in vključenosti, spodbujanju aktivnega prebivalstva ter blaženju socialnih stisk, zato bo Občina Ribnica v bodoče aktivno spodbujala razvoj kakovostnega in organiziranega prostovoljstva, kar v času nenehnih družbenih sprememb omogoča lažje spoprijemanje z aktualnimi družbenimi izzivi v lokalni skupnosti. Prednost prostovoljstva je tudi v tem, da ne pozna starostnih omejitev, saj otroci in mladi pri opravljanju prostovoljskega dela pridobivajo dragocene izkušnje in gradijo sistem vrednot, starejši pa prenašajo na mlajše svoje znanje in izkušnje. S tem se ves čas tvori medgeneracijsko sodelovanje in povezovanje in boljše, kot so ljudje, boljša je občina.



Občina Ribnica je že v preteklem letu pričela s projekti, ki temeljijo na prostovoljstvu. Priključili so se projektu Zlate Mreže - Prostofer, prostovoljni šofer, ki vsem starejšim ponuja brezplačni prevoz do zdravstvenih storitev in do trgovin z nujnimi življenjskimi potrebščinami. Razglašena epidemija je zelo povezovala vse občanke in občane, saj smo bili primorani vsi stopiti skupaj. Seznam prostovoljcev za šivanje in deljenje mask se je polnil z dneva v dan, število klicev se je dnevno povečevalo. Prostovoljci pa so poleg mask, izvajali varstvo otrok na domu, dostavljali hrano in zdravila vsem starejšim občanom, ki nimajo svojcev in sami fizično niso bili sposobni oditi na pot. V lanskem letu so prvič organizirali Županov dan, dogodek z dobrodelno noto, na katerem je župan kuhal in delil hrano, na račun katere so zbirali prostovoljne prispevke in jih kasneje namenili socialno ogroženim otrokom za nakup šolskih potrebščin. V samo enem popoldnevu so skupaj zbrali 1.000 evrov in s tem zneskom razveselili kar 33 socialno ogroženih otrok. Prav tako so v lanskem letu izvedli Evropski teden mobilnosti 2020 v Ribnici, na katerem so sodelovali župan, občinska uprava Občine Ribnica, vsi direktorji javnih zavodov in nemalo ribniških društev. Skupaj so ozaveščali javnost o trajnostni mobilnosti, manjšem onesnaževanju okolja in o zdravju, ki je še kako zelo pomembno. Številna društva pa so se prostovoljno predstavila na stojnicah, odziv občanov in občank je bil izjemen.

Občina Ribnica je v preteklem letu aktivno spodbujala z razvojem prostovoljstva v lokalnem okolju in bila pozitivno presenečena nad odzivom društev. Sodelovanje, v katerem se povežejo lokalna skupnost, javni zavodi in prostovoljske organizacije, pa zagotovo pripomorejo k celostnemu reševanju težav in oblikovanju novih, še pestrejših aktivnosti, ki jih tudi v prihodnosti zagotovo ne bo manjkalo.