mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Črnomelj

FOTO: Učilnica v naravi

Piše: STA

Čas objave:
20.06.2018 14:12

V Krajinskem parku Lahinja v črnomaljski občini so se lotili projekta interpretacije naravne in kulturne dediščine KP Lahinja - učilnica v naravi, ki so ga prijavili na poziv lokalne akcijske skupine za uresničevanje strategije lokalnega razvoja. Projekt bo stal nekaj več kot 80.000 evrov, v štirih petinah ga bodo pokrili z evropskim vložkom.

krajinski park lahinja 3.jpg

Po podatkih črnomaljskega razvojno informacijskega centra Ric Bela Krajina želijo s projektom, ki so ga začeli januarja in bo potekal do konca oktobra prihodnje leto, oživiti dogajanje na območju tega krajinskega parka in s sodelovanjem domačinov spodbujati ohranjanje pestrosti redkih rastlinskih ter živalskih vrst.

steljnik foto wikipedia.JPG

Hkrati so se lotili ureditve informacijskega centra v Velikem Nerajcu, v drugem delu tega podviga pa bodo izoblikovali nove turistične izdelke, poglobili skrb pri ohranjanju narave in varovanju okolja ter z manjšimi naložbami popestrili ponudbo v parku.

Od projekta si obetajo dva nova turistična programa, prenovo vstopne točke parka in dveh belokranjskih izročilnih lesenih stavb oz. hisov ter nakup in namestitev dvojih ekoloških sanitarij.

Posneti nameravajo kratek predstavitveni film, v naravi postaviti sedem interpretacijskih orodij za izobraževalne namene ter prikaz naravne in kulturne dediščine, pripravljajo različne delavnice in podobno, so še zapisali.

Krajinski park Lahinja sicer obsega naravno ohranjeno povirje gornjega toka reke Lahinja, kjer se prepletajo različni kraški pojavi. Posebej zavarovani so sedem naravnih in pet kulturnih spomenikov ter dva naravna rezervata.

Zanimivo je manjše kraško polje ob kraški jami Zjot s podzemnim jezerom in zasigano dvorano. Zahodno od jame se med njivami odpira udorna vrtača Glušenka, ki se stika s podzemno vodo. Posebnost parka sta botanično in zoološko zanimiva naravna rezervata Nerajski in Lahinjski Lugi. V močvirju Mlaka pa je najti celo želvo sklednico.

Park je tudi kulturno-zgodovinsko zanimiv. Okljuk Lahinje pri Pustem Gradcu je bil poseljen že v mlajši kameni in bakreni dobi. V 16. stoletju so tam zgradili grad in ga konec 18. stoletja opustili. Pri vrhu okljuka stoji pokopališča cerkev z letnico 1638. Ob Lahinji sta žaga in mlin, ki obratujeta le še zaradi turistov. Ob vasi proti Velikem Nerajcu stoji starejšeželeznodobna gomila. V parku so urejene obhodne poti, obhod vseh terja približno tri ure.