900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Brežice

V Brežicah bodo obeležili dan reke Save

Piše: STA

Čas objave:
30.05.2019 09:04

Brežiška družba Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS), ki je zadolžena za gradnjo verige tamkajšnjih hidroelektrarn, bo ob dnevu reke Save v Brežicah premierno predstavila dokumentarni film Izgradnja verige hidroelektrarn na spodnji Savi. Po predvajanju filma bo priredila še okroglo mizo o obnovljivih virih energije in večnamenskih projektih.

Družba HESS, ki od začetka gradnje verige hidroelektrarn na spodnji Savi redno beleži tamkajšnje dogajanje in hrani slikovno ter video gradivo, je sporočila, da so lani zbrali in uredili pred tem po različnih arhivi razpršene "zgodovinske posnetke in pripravili dokumentarni zapis, ki pripoveduje zgodbo o največjem hidroenergetskem in vodarskem projektu v samostojni Sloveniji".

Z omenjenim filmom, ki predstavlja tudi večnamenski projekt gradnje verige spodnjesavskih hidroelektrarn, bodo danes obeležili dan reke Save, ki ga od njegove uvedbe praznujejo 1. junija. Hkrati bodo simbolično pokazali, da je Sava povezovalna reka, so še sporočili iz družbe HESS.

Po njihovih podatkih sicer 1. junij, mednarodni dan reke Save, od leta 2007 naprej obeležujejo štiri države, po katerih teče "ta 944 kilometrov dolga lepotica". Njena izvira, Sava Dolinka in Sava Bohinjka, se pri Radovljici združita ter nadaljujeta 220-kilometrsko pot po Sloveniji, Sava pa do svojega izliva v Donavo v Beogradu teče še po Hrvaški, Bosni in Hercegovini ter Srbiji.

Verigo hidroelektrarn na spodnji Savi so začeli graditi leta 2002. Sestavljajo jo hidroelektrarne Boštanj, Arto-Blanca, Krško, Brežice in Mokrice.

V gradnjo prvih štirih - tako njihovega energetskega kot infrastrukturnega dela - so brez davka vložili skupaj nekaj manj kot 650 milijonov evrov. Gradnja zadnje hidroelektrarne Mokrice ob slovensko-hrvaški meji naj bi skupaj z davkom terjala nekaj več kot 181 milijonov evrov, njeno gradnjo - te sicer še niso začeli - naj bi končali leta 2022.