Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Brežice

V Brežicah odkritje posebnega pomnika

Piše: STA

Čas objave:
09.12.2019 09:24

V brežiškem gradu, kjer domuje Posavski muzej Brežice, bodo danes odkrili bronasti reliefni pomnik začetnikoma posavskega muzealstva Franju in Ivi Stiplovšek. Pomnik je izdelal akademski kipar Boštjan Drinovec, odkrila ga bo nečakinja zakoncev Stiplovšek Božena Vanič Encinas. O njunem življenju in pomenu bo spregovorila etnologinja Ivanka Počkar.

Iz Posavskega muzeja so sporočili, da projekt, ki ga je omogočila Krajevna skupnost Brežice, uresničuje zavezo iz leta 2017, dano ob okrogli mizi Javni spomeniki - ali lahko tudi v Brežicah sooblikujemo istovetnost mesta in občine.

Prvi pomnik namenjajo brežiškima in hkrati posavskima muzealcema, ki sta soomogočila obstanek in razvoj brežiškega gradu ter Posavskega muzeja kot enega od simbolov mesta in območja.

Slovesnost ob odkritju pomnika Stiplovškoma so pripravili Krajevna skupnost Brežice, Društvo za oživitev Brežic in Posavski muzej.

V Mestnem muzeju Krško so maja odprli razstavo Franjo in Iva Stiplovšek - razvoj muzealstva v Posavju, ki so jo ob 70-letnici svojega delovanja pripravili v Posavskem muzeju. Razstava, ki je na ogled do februarja prihodnje leto, prinaša izbor lanske brežiške razstave Vljudno vabljeni, nič siljeni - muzealca Franjo in Iva Stiplovšek, proti sedmim desetletjem Posavskega muzeja Brežice.

Direktorica Posavskega muzeja Alenka Černelič Krošelj je za STA povedala, da omenjena razstava v sliki, besedi in s predmeti prikazuje začetke muzealstva v Posavju, ki segajo v leto 1939.

Hkrati izpostavlja Franja Stiplovška (1898-1963), ki je "postavil neomajne temelje za uspešno muzejsko delovanje in njegovo življenjsko in muzejsko družico ter umetniško muzo Ivo Stiplovšek" (1904-2001). Stiplovšek je Posavskemu muzeju ravnateljeval do svoje upokojitve leta 1962.

Njuno življenje je zaznamovala izjemno dejavna skrb za kulturno dediščino. Kot pionirja posavskega muzealstva sta skupaj z drugimi utrla pot prepoznavanju, vrednotenju in varovanju snovne in nesnovne kulturne dediščine. Sprva sta s člani Muzejskega društva v Krškem zbirala predmete in dejavno sodelovala pri vzpostavitvi muzeja, nato sta bila pobudnika vzpostavitve in delovanja Posavskega muzeja, je še povedala Alenka Černelič Krošelj.