Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Brežice

FOTO: Brežiški planinci in knjižničarji v gorah s Kekcem

Piše: Knjižnica Brežice

Čas objave:
08.12.2017 12:36

»V eni roki nosim sonce, v drugi roki zlati smeh« je bil pozdrav vsem, ki so včeraj prišli v dvorano brežiške knjižnice ob letošnjem mednarodnem dnevu gora.

V Knjižnici Brežice in Planinskem društvu Brežice so se že tretje leto zapovrstjo odzvali na pobudo Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije in pobudo Planinske zveze Slovenije ter v lokalni skupnosti pripravili kulturni dogodek.

Sprehodili so se po Gornjesavski dolini, kjer je Josip Vandot ob koncu prve svetovne vojne začel ustvarjati svojo Kekčevo deželo. Zaradi naravnih lepot ni potreboval veliko domišljije. Svet Julijskih Alp, Karavank in okolica rodne Kranjske gore je bil zanj svet pravljic in resničnosti. Narava pa vselej njegova zvesta spremljevalka in učiteljica.

Pod mentorstvom Barbare Zorko so v izvedbi Ane Travnikar, Tjaše Župevc, Roka Beričnika ter Jureta Balona, učenk in učencev iz Osnovne šole Bizeljsko, udeleženci lahko prisluhnili navihanim dramatizacijam odlomkov iz dela Kekec nad samotnim breznom; Maja Narat, Larisa Kos, Ana Travnikar, Anja Lipej, Lara Mehani, Tjaša Župevc in mentor Vilko Urek pa so dogodek popestrili s skladbami Kekčeva pesem, Gremo v planine in Siva pot.

Tudi drugi del večera je, kljub zdravstveni odsotnosti predsednika Planinske zveze Slovenije Bojana Rotovnika, zvenel planinsko. Osrednji gost večera je bil podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen. V južne Brežice se je pripeljal iz Kekčevih domačih krajev – iz severne Mojstrane. V prijetnem klepetu z domačinko Mileno Jesenko je zaupal veliko planinsko obarvanih izkušenj in doživetij. Spregovoril je o ljubezni do narave in planinstva, o svojem »naj« spominu z gora ter o primeru, ko je tudi zanj obveljal rek, da gora ni nora, pač pa je nor, kdor gre gor. Zanimive so tudi anekdote »semafor na Kredarici« in »sobo s kopalnico, prosim« ter statistični podatki oziroma številke v povezavi z obiskom slovenskih gora, mednarodnimi povezavami in Slovenskim planinskim muzejem. Slednji je Erženova posebna ljubezen. Precejšen del življenja je posvetil tej ustanovi, pet let pa je muzej tudi vodil.

Prostovoljstvo, povezovanje in sodelovanje – vrednote, o katerih sta v pogovoru spregovorila Jesenkova in Eržen, sta v nadaljevanju, prijetnemu druženju v pozdrav, izpostavili tudi direktorica brežiške knjižnice mag. Tea Bemkoč in predsednica Planinskega društva Brežice Anica Hribar.

Dokazali so, da so lokalne naveze trdne, sodelovalne in povezovalne; Vandotova dela pa dokaz ljubezni do domačega kraja, gorate okolice in ljudskega izročila.