testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Novice Črnomelj

V Črnomlju o sožitju z Romi

Piše: Radio Krka

Čas objave:
16.04.2013 08:53

Mariborski Inštitut za etnične in regionalne študije je v okviru mednarodnega projekta v Črnomlju pripravil pogovor o vlogi romskih žensk pri izboljšanju odnosov med Romi in drugim prebivalstvom Bele krajine.

V okviru projekta bodo izoblikovali nekaj stališč za zmanjševanje predsodkov na obeh straneh družbe.

Predstavnica črnomaljskega zavoda za izobraževanje in kulturo, ki kot partner sodeluje pri projektu, Mojca Frankovič, je povedala, da na srečanju sodelujejo tudi člani projekta iz Bolgarije, Romunije in Italije.

Današnje srečanje, ki je že tretje po vrsti, so posvetili romskim ženskam, ki na posvetu tudi prevladujejo. Namen srečanja je pogovoriti se predvsem o vlogi romskih žensk pri premagovanju predsodkov in stereotipov, ki jih ima večinsko prebivalstvo glede Romov, je pojasnila.

Na srečanje so povabili romske ženske iz vse Slovenije, ki so se uspešno vključile v javno življenje. Med njimi so romske filmske ustvarjalke, novinarke, pisateljice, predstavnice društev in druge, je še povedala Frankovičeva.

Kot so sporočili prireditelji pogovora, želijo z njim prispevati k izboljšanju razumevanja med romskim in večinskim prebivalstvom v Beli krajini. Današnje srečanje sodi v okvir dveletnega projekta Prepoznavanje in zmanjševanje predsodkov kot vir konfliktov med romskim in večinskim prebivalstvom - primer Bolgarije, Italije, Romunije in Slovenije - Redupre.

Evropska komisija ga je zaupala konzorciju desetih nevladnih organizacij in ustanov iz omenjenih držav, ki jih usmerja Iscomet - Inštitut za etnične in regionalne študije iz Maribora.

Pri inštitutu pričakujejo, da bodo v okviru projekta oblikovali ugotovitve in predloge, ki bodo uporabni tudi drugje v Evropi. V okviru njegovih dejavnosti so lani izvedli raziskavo stereotipov in predsodkov med romskim in večinskim prebivalstvom v Beli krajini.

Decembra lani so nato pripravili pogovor o možnostih za izboljšanje odnosov med tamkajšnjim romskim in večinskim prebivalstvom, na katerem so sodelovali predstavniki območne in širše romske skupnosti, občin, ministrstev, varuha človekovih pravic ter drugi strokovnjaki s področja preprečevanja diskriminacije. Sredi preteklega meseca pa so spregovorili o pomenu javnih služb pri izboljšanju odnosov med Romi in drugim prebivalstvom Bele krajine.

Mojca Frankovič o projektu Redupre