002mv Odkrito.si

Sebastian Cavazza pred velikim izzivom

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za soboto, 20. aprila

Luna Petisvet.si

Konec sprenevedanja, na dan prihaja resnica!

matjaž han, miha kordiš Svet24.si

Matjaž Han Levici: "Fantje mladi, ta trenutek ...

iča Svet24.si

Umrla humoristka Iča Putrih

can yaman Njena.si

Takšno telo pod obleko skriva Ferit

005mv Njena.si

Lara Komar ima doma tako čednega moža!

Novice Ljubljana/Kočevje

FOTO: V Galeriji Vžigalica umetniki povezani s Kočevjem

Piše: STA

Čas objave:
16.01.2019 16:30

V ciklu Ljubljana se klanja Sloveniji se v Galeriji Vžigalica tokrat predstavljajo umetniki, ki so življenjsko ali delovno povezani s Kočevjem. Selektorice razstave, neodvisna kustosinja Lela Angela Mršek Bajda je izbrala tista dela, v katerih se odraža vprašanje o identiteti skozi umetniške oziroma duhovne mnenjske vidike.

Kot je zapisala kustosinja, likovna in vizualna umetnost na Kočevskem v zadnjih dveh desetletjih ni nastopala suvereno. Dialog med umetniki ni bil javen, tonil je v neugodnih gospodarskih razmerah in pokašljeval na ozadju razkroja umetnostnega sistema. Številni umetniki, življenjsko ali delovno povezani s Kočevjem, so si v tem času zastavljali identitetna vprašanja. Nekateri so kot prostor odgovorov v ospredje postavljali naravo, vendar nikoli mistično, drugi so se podali v psihološko raziskovanje - samih sebe, določenih lokalnih pojavov, družbe nasploh.

Sprva je v ateljejih tiho nastajala polimorfna mreža umetniških del. Kasneje so urbano krajino Kočevja premerile prve umetniške akcije. Leta 2011 pa je nekaj umetnikov javno nastopilo s pobudo za uradno počastitev 80-letnice akademskega kiparja Stanislava Jarma, na Kočevskem vsenavzočnega umetnika in pedagoga. To je sovpadlo z začetkom ponovnega vzpona gospodarstva in spodbudilo rekonstrukcijo umetnostnega sistema, je še zapisala Lela Angela Mršek Bajda.

Tina Đenadić razstavlja akril na platnu Gozd z rumenim drevescem. Kot pravi umetnica, igra pri njenih krajinah ključno vlogo intimna izkušnja narave, ki je močno zakoreninjena v domačem kočevskem prostoru. Mina Fina, ki se predstavlja z instalacijo Pogrešati je to, kar čutiš, kadar nečesa ni, skozi svoje delo izraža dvom o vprašanjih, kot so izgradnja identitete, spolnost in vloge spolov, zastopanost žensk in politika žensk, so njene besede povzeli na spletni strani galerije.

Nataša Gašparac se predstavlja z akrilom na platnu z naslovom Nekaj se plete. Kot pravi: "Zgodi se, da tega niti ne pričakujem in v resnici sploh ne iščem motiva. Kot bi pravzaprav motiv našel mene." Marko Glavač raziskuje načine taktilnosti, haptičnosti v kiparstvu, pa tudi v interaktivnih novomedijskih objektih. Predstavlja se s prostorsko intervencija Pieta.Dora Gorše skuša skozi fotografski medij prikazati neizrekljivo, kar je skrito očem, ter "zajeti esenco neotipljivega stanja, ki je v ozadju materialne realnosti". Razstavlja fotografijo Geometrija budizma. Aleš Gregorič je ob fotografiji Vonj kože zapisal "zgolj kratek, ne vedno bister uvid v izbrisljiv dogodek". Pavel Gregorič predstavlja fotografijo Balkan 1, Tomaž Gregorič fotografijo z naslovom Periferija 80.

Sašo Koprivec se v akrilu na platno Tkivo ukvarja s telesom, ki pa ni le mimesis svoje podobe, ampak dimenzija vseh aspektov, je tudi tkivo. Polonca Lovšin pozornost usmerja v oblikovanje neodvisnih (infra)strukturnih, produkcijskih in organizacijskih modelov, ki z majhnimi spremembami na ravni vsakodnevnega življenja skušajo pripomoči k velikim spremembam v družbi. Razstavlja dokumente umetniške akcije Gibanje za javni govor/Kočevje - JE.

Lela B. Njatin svojo umetnost povezuje s filozofiranjem o skupnosti in tako ustvarja lastno umetniško metodo, ki jo imenuje časovnoprostorska intervalizacija. Razstavlja dokumente cikla umetniških akcij Beseda velja. Vito Oražem se predstavlja s fotografijo Trga zbora odposlancev v Kočevju, Urška Pečnik razstavlja fotografijo iz modne serije Love me, Društvo kočevskih glasbenikov pa kompilacijo Kočevje špila.

Razstava je na ogled od 15. januarja do 3. marca.