milano, ulični prodajalec Svet24.si

Po polnoči nemogoče do sladoleda in vode

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Kočevje

V Kočevju skupnostni projekt Srce soseske

Piše: STA

Čas objave:
03.12.2019 08:30

V Kočevju je s prenovo otroškega igrišča na Kidričevi ulici stekel projekt Srce soseske, katerega cilj je tudi medgeneracijska vzpostavitev medsebojnih stikov. Novo urejeno igrišče bo namreč predstavljalo vzorčen primer večgeneracijskega parka s površino za sestajanje in rekreacijo različnih generacij. Park bo tudi spodbujal različne dejavnosti.

Po podatkih kočevske občine gre za nekaj manj kot 135.000 evrov vreden partnerski projekt, za katerega bo skoraj tri petine oz. skoraj 80.000 evrov prispeval Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja. Preostali delež bodo pokrili Občina Kočevje in partnerji.

Naložbo so sicer potrdili v okviru uresničevanja razvojne strategije lokalne akcijske skupine Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe, ki jo sofinancira Evropski skladi za regionalni razvoj. Urejanje parka nameravajo končati spomladi prihodnje leto.

"Z novo parkovno ureditvijo, igrali za mlade in starejše ter z organiziranimi dejavnostmi bomo ustvarili nov družabni prostor za vse generacije. K aktivnemu preživljanju prostega časa na sodobnih igralih ali zelenici bomo pritegnili otroke, ki sedaj večino časa preživijo pred televizijskimi ekrani in računalniki, pa tudi starejše, ki se prav tako premalo gibljejo," so pojasnili.

Za starejše obiskovalce parka bodo na primer postavili mize za šah, namizni tenis in podobno parkovno opremo.

"Srce soseske bo tako predstavljalo vzorčen primer urejenega večgeneracijskega parka, ki bo nudil prostor za druženje, rekreacijo in krepitev motoričnih sposobnosti različnim skupinam prebivalcev tega območja."

Z vodenimi dejavnostmi, kot so delavnice, bralni večeri, ure gibanja in podobno, ki jih načrtujejo prihodnje leto, nameravajo aktivirati različne generacije in s tem okrepiti njihovo gibljivost in hkrati medsebojni pogovor. Okoliški stanovalci bodo lahko med drugim urejali skupne gredice.

Zdaj neurejeno in zastarelo otroško igrišče na Kidričevi ulici sicer leži sredi blokovske soseske s prebivalci različnih generacij, ljudem, ki se tam radi zadržujejo, pa ne ponuja dovolj možnosti, so še sporočili s kočevske občine.

Vodilni projektni partner je sicer Komunala Kočevje, pri tem poleg domače občine sodeluje tudi Klub mladih Kočevje.