Velik nasmeh Adobe Stock Odkrito.si

Kako na dopustu poskrbeti za zdrave zobe

Ljubezen po domace20 Svet24.si

Voditeljica Ljubezni po domače: "Po snemanjih ...

brezčasna ljubezen Svet24.si

7 vrst ljubezni, ki jih je zaznamovala večnost

umor, pešpot ob savi1 Svet24.si

FOTO: Umor na priljubljeni sprehajalni poti ob ...

Jeffrey Epstein Svet24.si

Princ Andrew obžaluje, da je zmotno mislil

Rok in nika_instagram Najstnica.si

Nika priznala: Rok je bolj privlačen

lucija in josip Njena.si

Lucija: 'Josip ni taksen, kot se predstavlja na ...

Novice Kostanjevica na Krki

FOTO: V Kostanjevici na Krki nova postavitev Grafičnega kabineta

Piše: STA

Čas objave:
11.02.2019 08:21

V Grafičnem kabinetu Bogdana Borčića v Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki, ki hrani del likovne zapuščine tega slikarja in grafika, je na ogled nova, 13. postavitev tamkajšnje stalne razstave. Letošnjo postavitev so naslovili Abstrahirane, lirične obmorske kompozicije. Na ogled je do 8. februarja prihodnje leto.

Otovoritev GK Bogdana Bor─Źi─ça, foto Maru┼ía Lapuh (2).jpg
Odprtje Grafičnega kabineta Bogdana Borčića
Foto: Maruša Lapuh

Iz kostanjeviške galerije so sporočili, da nova postavitev Borčićevih grafik prinaša izbor iz njegovega delovanja v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je umetniška grafika na Slovenskem in po svetu doživljala vrhunec.

Otovoritev GK Bogdana Bor─Źi─ça, foto Maru┼ía Lapuh (1).jpg
Odprtje Grafičnega kabineta Bogdana Borčića
Foto: Maruša Lapuh

Gre tudi za obdobje ustvarjalčevega uveljavljanja v domovini in njegovega vstopa v mednarodni prostor, ki ga oblikovno zaznamujejo vplivi t.i. informela oziroma neformalne umetnosti in lirične abstrakcije. Hkrati je v tedanjih Borčićevih delih zaznati navdih sredozemskega okolja, še posebej hrvaškega otoka Vis in tamkajšnjega ribiškega naselja Komiža, kjer je Borčić kot otrok preživljal počitnice, so dodali.

Otovoritev GK Bogdana Bor─Źi─ça, foto Maru┼ía Lapuh (3).jpg
Odprtje Grafičnega kabineta Bogdana Borčića
Foto: Maruša Lapuh

Za Borčićev obmorski cikel iz šestdesetih let preteklega stoletja je sicer "značilen odmik od realističnega načina in zavestno preizkušanje meja znotraj možnosti, ki jih ponujajo grafični postopki".

"Grafike subtilno združujejo reči in dogodke iz stvarnega ter idejnega sveta. Predmeti, drobci, dogodki in utrinki iz življenja ribičev so abstrahirani ter rafinirano preurejeni v likovne znake. Ti učinkujejo kot barvno uglašena in dekorativna celota, kjer se srečujeta kompozicijska strogost ter poetična raba mehkih oblik," so še zapisali v Galeriji Božidarja Jakca.

Otovoritev GK Bogdana Bor─Źi─ça, foto Maru┼ía Lapuh (6).jpg
Otovoritev Grafičnega kabineta Bogdana Borčiča
Foto: Maruša Lapuh

V omenjeni kostanjeviški galeriji poleg Borčićevih drugih del hranijo približno 400 njegovih risb.

Bogdan Borčić se je leta 1926 rodil v Ljubljani. Diplomiral je na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in tam končal še podiplomski študij slikarstva. Izpopolnjeval se je na različnih študijskih potovanjih po Evropi, njegova dela pa v svojih zbirkah hranijo mnogi tuji muzeji, med njimi dunajska Albertina.

V kostanjeviški Galeriji Božidarja Jakca je urejen njegov grafični kabinet, v Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec pa stalna postavitev njegovih slikarskih del. Nagrado Prešernovega sklada za slikarske stvaritve je prejel leta 1965, leta 2005 pa še Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Od leta 1980 je živel v Slovenj Gradcu, kjer je leta 2014 tudi umrl.