Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Kostanjevica na Krki

V Kostanjevici na Krki razstava O izvoru vrst

Piše: STA

Čas objave:
20.04.2018 12:56

V lapidariju Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki bodo drevi ob 18. uri odprli razstavo O izvoru vrst Kristine Rutar. Z razstavo umetnica nadaljuje raziskovanje likovnega tolmačenja zarodkov, ki so v zadnjem času osrednji motiv njenega likovnega izražanja s keramiko. Razstava bo na ogled do 24. junija.

Iz kostanjeviške galerije so sporočili, da se umetnica, ki je za svoj osrednji izrazni medij izbrala keramiko, pri zasnovi avtorskega projekta O izvoru vrst opira na razvojno teorijo Charlesa R. Darwina in da je projekt ustvarila "z veliko mero analitičnosti in avtorefleksivnosti".

To ji je uspelo doseči z izbranim motivnim tolmačenjem in izbiro postopkov likovne rešitve v celoti, hkrati pa preko Darwinove teorije sporoča, opominja in opozarja, da je življenje prežeto z vsakodnevnimi napori posameznika za lastno preživetje in da imajo šibkejši pri tem veliko manj možnosti.


Sicer pa v njenem projektu ni zaslediti sledi ironije ali humorja, po njenih besedah pa "v tem primeru ni potrebe po tovrstni interpretaciji, saj so Darwinovi izsledki že dovolj zgovorni, da se lahko ob njih globoko zamislimo", so še zapisali v kostanjeviški galeriji.

Kristina Rutar se je leta 1989 rodila v Šempetru pri Novi Gorici, odraščala je v Tolminu. Študij likovne pedagogike je opravila na Pedagoški fakulteti v Ljubljani in ga leta 2013 končala na področju keramike. Med študijem se je izpopolnjevala na oddelku za keramiko Akademije Sztuk Pieknych E. Gepperta v Vroclavu na Poljskem. Na tamkajšnjem oddelku za interdisciplinarno grafiko je opravila tudi podiplomsko izobraževanje.

Izpopolnjevala se je še na umetniških rezidencah v Indoneziji, na Švedskem, v Nemčiji in Veliki Britaniji. Svoja dela redno predstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah. Od leta 2015 je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani docentka unikatnega oblikovanja. Za svoje delo je prejela več nagrad. Živi in ustvarja v Ljubljani.