Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Kostanjevica na Krki

V Kostanjevici na Krki razstava slik V vrtincu

Piše: STA

Čas objave:
06.04.2018 14:19

Slikarka in grafičarka Helena Tahir je na razstavi v Lamutovem likovnem salonu v središče postavila figure otrok v različnih položajih, hkrati pa te umestila med lebdeče predmete, ki se vrtinčijo okrog njih ter jih vlečejo v spiralo življenja.

V Lamutovem likovnem salonu Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki bodo razstavo slik v kombinirani tehniki V vrtincu odprli danes ob 18. uri. Dela bodo na ogled do 10. junija.

Umetnico in njeno delo bo predstavila kustosinja razstave Vesna Teržan, razstavo bo odprl Žiga Kariž.

Iz kostanjeviške galerije so sporočili, da je Helena Tahir na razstavi v Lamutovem likovnem salonu v središče postavila figure otrok v različnih položajih, hkrati pa te umestila med lebdeče predmete, ki se vrtinčijo okrog njih ter jih vlečejo v spiralo življenja.

Pri tem njihovi pogledi iščejo stik in med drugim sporočajo začudenje, strah in melanholijo, kdaj pa tudi odločnost mladega človeka, ki si išče prostor "v tem norem svetu".

Motivom otroških figur v tehniki barvne risbe in grafike se pridružujejo črno-bele risbe abstraktnih kompozicij, ki stremijo k učinku prostorskih iluzij in prepletu večplastnih struktur, so dodali.

Sicer pa je Helena Tahir grafike in risbe v prostorski postavitvi povezala še s tridimenzionalnim objektom v frottage tehniki na tkanini.

Njena "instalacija z gibanjem in zvokom seže v prostor in čas, podobe pa stopijo v naš zaznavni horizont in našo domišljijo izpodbudijo, da jih dojamemo z intencionalnim aktom. Njene podobe sodijo med tiste, ki presegajo realnost", so še sporočili iz kostanjeviške galerije.

Helena Tahir se je rodila leta 1992. Slikarstvo in grafiko je študirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2015 je bila na Fakulteti za likovno umetnost v portugalskem Portu na študijski izmenjavi. Na ljubljanski akademiji nadaljuje z magistrskim študijem, hkrati se izpopolnjuje na Akademiji za grafiko in knjižno umetnost v nemškem Leipzigu.

Zanimajo jo predvsem grafika, slikarstvo, risba in fotografija. Kot prva se je predlani naselila v odprtem ateljeju v ljubljanski galeriji DobraVaga, kjer se je v okviru programa Umetnik na mesec tudi samostojno predstavila. Sodelovala je na več skupinskih in samostojnih razstavah. Predlani je sodelovala na mednarodni študentski razstavi Transformacija podobe v Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu.