Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Krško

V Krškem o energetiki, odpadkih in škodi

Piše: Radio Krka

Čas objave:
20.11.2012 09:08

Krški svetniki so razpravljali pretežno o energetiki in tudi, da se projekt odlagališča NSRAO premakne z mrtve točke. Soglašali so tudi z oceno škode, nastale po vremenskih ujmah.

Seznanili so se s strokovno in poslovno stabilnostjo najvidnejših energetskih stebrov v naši občini - Nuklearne elektrarne Krško in GEN energije; z vodstvom Uprave za jedrsko varnost RS so govorili o zagotavljanju jedrske varnosti, od vodstva ARAO in predstavnikov Ministrstva za infrastrukturo in prostor pa so želeli dobiti pojasnila o gradnji Odlagališča nizko in srednje radioaktivnih odpadkov (NSRAO), za umestitev katerega je lokalna skupnost že leta 2009 zagotovila družbeno sprejemljivost.

O zagotavljanju varnega obratovanja NEK, ki je utrdila svoj položaj v nacionalnem energetskem sistemu in v preteklih letih ves čas krepila svoj mednarodni ugled, je spregovoril predsednik uprave NEK Stane Rožman, ki je predstavil prizadevanja za dosego visokih varnostnih standardov, ki so še posebej aktualno vprašanje po vseh dogodkih, ki so se zgodili po nesreči v Fukushimi leta 2011. Čeprav takšna nesreča v našem okolju ni možna, so jo sistematično analizirali, je povedal. Okoljska tveganja zaradi obratovanja NEK so nizka in primerljiva z najboljšimi jedrskimi objekti v svetu, je še pojasnil in poudaril, da je zagotavljanje jedrske varnosti za objekt, ki ga vodi, vedno najvišja prioriteta. Da je temu tako, potrjujejo tudi rezultati stresnih testov po evropskih specifikacijah, ki so pokazali, da je naša elektrarna ena izmed najboljših v Evropi, slovenska jedrska stroka pa sledi pravi poti in dela vse, kar je možno za varnost prebivalstva na tem področju.

Slednje je potrdil tudi Andrej Stritar, direktor Uprave za jedrsko varnost, institucije, ki jedrsko varnost nadzira. Pri zagotavljanju nadzora sodelujejo tudi neodvisni strokovnjaki, prav tako pa so pri tem zelo pomembni lastniki objektov; GEN energija in HEP, ki imata po Stritarjevih besedah pomembno vlogo pri zagotovitvi sredstev, ki omogočajo nadaljnje izboljšave oz. nadgradnjo visoke varnosti. Zato je zelo pomembno, da v podjetjih, ki so sicer v državni lasti, torej v rokah politike, ni glavno vodilo dobiček ampak varnost. Privatizacija je v takšnih primerih nesprejemljiva oz. celo nevarna, je opozoril prvi človek Uprave za jedrsko varnost.

O poslovanju GEN energije in perspektivi izgradnje NEK 2 je več povedal direktor Gen energije Martin Novšak. Ta je uvodoma predstavil nosilca razvoja celovite ponudbe električne energije v Sloveniji - skupino GEN, družbo v 100% državni lasti. Skupina GEN združuje 21 družb, najpomembnejša med njimi pa je Nuklearna elektrarna Krško. Letno proizvedejo približno 3.120 GWh električne energije in zagotavljajo okoli 40 odstotkov vse proizvedene električne energije v Sloveniji. GEN po besedah Novšaka nadaljuje z načrtovanjem in pripravo izgradnje novih objektov in sicer, investicijo v zamenjavo plinskih blokov v Termoelektrarni Brestanica, izgradnjo hidroelektrarn na spodnji in srednji Savi in izgradnjo drugega bloka jedrske elektrarne. V zvezi s slednjim je potrebna strateška odločitev v obliki nacionalnega energetskega programa, potrditev katerega je osnova za vse nadaljnje procese.

Po opisanih uvodnih predstavitvah so svetniki podprli dolgoročno obratovanje NEK in bodoče načrte GEN energije hkrati pa zahtevali svojo udeležbo in sodelovanje oz. aktivno vključenost pri umeščanju bodočih energetskih objektov v prostor, saj se zavedajo, da bo v primeru izgradnje NEK II. lokacija v občini Krško, izbrana z namenom zagotavljanja večje kvalitete življenja prebivalcev, ki tu živijo.

Zahteve Občinskega sveta, da se projekt odlagališča NSRAO premakne z mrtve točke

Med sprejetimi sklepi gre vsekakor izpostaviti zahtevo Občinskega sveta, ki od Ministrstva za infrastrukturo in prostor ter od Agencije za radioaktivne odpadke v roku dveh mesecev pričakuje predložitev terminskega plana izgradnje odlagališča NSRAO, ki se mora pričeti v letu 2013. Občina Krško je svoje obveze že izpolnila, skrajni čas je, da svojo zavezo, ki je bila dana s sklepom Vlade RS in sprejetjem državnega prostorskega načrta za odlagališče, realizira tudi država, ki v zadnjih treh letih na tem projektu ni storila bistvenih premikov.


Občina Krško tako Vladi RS predlaga, da nemudoma začne z izvrševanjem zavez sprejetih v sklepu vlade in zagotovi potrebna sredstva za izvrševanje protokolov, podpisanih s posameznimi ministrstvi in Agencijo RAO ter jih vključi v investicijski program za izgradnjo odlagališča NSRAO.

Na seji še o stanju v turizmu, izvajanju programa varnosti in zagotovitvi sredstev po neurju

Svetniki so se včeraj seznanili še z analizo stanja turizma v občini Krško, ki je prav tako ena izmed pomembnih razvojnih panog. Predlagali so, da se pripravi nova strategija za programsko obdobje 2014-2020, v pripravo pa se vključi vse deležnike s področja turizma.

V nadaljevanju so svetniki obravnavali še predlog sklepa o sprejemu ocene izvajanja Občinskega programa varnosti Občine Krško, ki jo je predstavil vodja Medobčinskega inšpektorata Martin Cerjak. Sklep so dopolnili s pozivom Policijski postaji Krško, naj ne zmanjšuje aktivnosti na področju mirujočega prometa, kar je bilo mogoče zaznati od kar v našem okolju deluje inšpekcijska služba.

Konec novembra je Občino Krško prizadel snegolom, predvsem v višje ležečih gozdnatih predelih, ki je zahteval interventne aktivnosti pri zagotavljanju prevoznosti, napoved poplav v začetku novembra pa je imela za posledico izvedbo obsežnih ukrepov zaščite pred visokimi vodami kar je pripomoglo da poplave niso povzročile večjih posledic. Svetniki so z odlokom o zagotovitvi sredstev za odpravo posledic neurij v oktobru in novembru 2012 v višini 154.242,44 evrov, soglašali.

Sejo so svetniki zaključili še z obravnavo pravno premoženjskih zadev.