Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Krško

V Krškem odprli nov most

Piše: Dolenjski list, M.M.

Čas objave:
22.02.2019 12:10

Danes točno opoldne je stekel promet čez novi most v Žadovinku. Simbolno sta most, ki so ga v dveh letih zgradili v sklopu južnega dela krške obvoznice, odprla tamkajšnji župan Miran Stanko ter podpredsednica vlade in ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Naložba je državo oz. direkcijo za infrastrukturo stala nekaj manj kot 4,74 milijona evrov, občina Krško pa je projektu prispevala 1,3 milijona evrov, in sicer za gradnjo kolesarske steze, pločnika in javne razsvetljave. Novi most čez Savo je dolg 274 metrov in širok 15,3 metra.

»Gre za eno najpomembnejših naložb v občini v zadnjem času. Most namreč rešuje problem tranzitnega prometa v smeri Drnovo–Celje, pa tudi lokalnega prometa v smeri Sevnice in Brežic, ki ga čutimo predvsem v jutranjih in popoldanskih konicah. Z dokončanjem mostu bomo tudi bliže končnemu cilju, celotni krški obvoznici od hidroelektrarne Krško do nakupovalnega središča. Z umikom tranzita na obvoznico bi nastale tudi možnosti za ureditev CKŽ v mestno ulico z vsemi navezavami, ki jih je treba zgraditi, predvsem za zaledne kraje, kot so Gore itd.« je po podpisu pogodbe o izgradnji mosta oktobra leta 2016 povedal krški župan Stanko.

Direktor Direkcije RS za infrastrukturo Damir Topolko, ki se je tudi udeležil odprtja mostu, je povedal, da bo celotna krška južna obvoznica stala dobrih 14 milijonov evrov, pri čemer bodo 8,7 milijona stroškov pokrili z evropskim denarjem, občina pa bo zagotovila denar za ureditev pločnikov, razsvetljave in druge infrastrukture. 

Preostali del obvoznice bodo končali v jeseni, za preostali del naložbe pa bodo skupaj odšteli še 6,3 milijona evrov, je še navedel Topolko.

Bratuškova, ki je novi krški savski most in mestno obvoznico ocenila za veliko pridobitev, je dodala, da ministrstvo sicer s krško občino sodeluje še pri drugih projektih in področjih ter da je počaščena, da je sodelovala pri sprostitvi prometa po novem mostu.

Krški župan Stanko je poudaril, da bodo s končanjem celotne naložbe oz. obvoznice razbremenili krško mestno jedro in tranzitni promet, ki dnevno dosega 10.000 vozil, z glavne posavske prometnice preusmerili na mestno obvoznico. Občina pri tej naložbi sodeluje s sofinanciranjem ureditve pločnikov, kolesarskih stez, javne razsvetljave in druge infrastrukture, je dodal.

Krška občina je sicer za novi krški savski most prispevala približno 1,3 milijona evrov. Stanko je še dejal, da odprtje celotne krške obvoznice pričakujejo v jeseni. Do takrat pa morajo zgraditi še zadnja preostala cestna odseka oz. še približno 2,3-kilometrski cestni odsek do krožišča pri Žadovinku in približno 1,2- kilometrski odsek do tovarne Vipap Videm Krško.