mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Krško

V Krškem preiskava zaradi miniranja

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
22.02.2013 14:29

Delovno območje v Krškem, kjer izvajajo dela za poglobitev savske struge in kjer je med miniranjem v sredo prišlo do prša nekaj razstreljenega gradiva v bližnjo okolico, si je danes ogledal rudarski inšpektor Anton Planinc.

Kot je dejal, bodo omenjeni dogodek raziskali in skušali ugotoviti njegov vzrok ter morebitne pomanjkljivosti pri miniranju.

Planinc je povedal, da je danes opravil izredni nadzor nevarnega dogodka razmeta ob miniranju pri poglabljanju savske struge, preiskavo pa bo zaključil v predpisanem roku. Sicer po njegovih podatkih tovrstni dogodki niso pogosti, so pa zaradi bližine stanovanjskih hiš in same narave uporabe minerskih del lahko tvegani, je še dejal.

Kot je danes povedal Miran Hudournik, vodja projekta iz velenjskega podjetja RGP, ki izvaja omenjena minerska dela, so ta izvedli z vsemi predpisanimi varnostnimi ukrepi in v skladu z dokumentacijo. Ob enem izmed miniranj je nato ob močnejšem poku prišlo do manjšega prša rečnega gramoza v okolico, je dodal.

Razlog za omenjeni dogodek se po njegovem najverjetneje skriva v geologiji rečne struge, je ocenil in pojasnil, da je navedeno delovno območje "precej tektonsko porušeno", preko njega pa teče več razpok, ob katerih je lahko zaradi prejšnjih miniranj prišlo do dviga minske polnitve v eni izmed vrtin.

Sicer velenjski RGP tovrstna dela na Savi opravlja od leta 2007, vse odtlej pa pri svojem delu niso imeli podobnega primera. Hudournik, ki meni, da do podobnih primerov tudi ne bi smelo več prihajati, je še napovedal, da bodo sedaj pri svojem delu še bolj pozorni in previdni.

Glede škode je pojasnil, da bodo vzpostavili stik z ljudmi, ki menijo, da so jim s svojim delom povzročili škodo. Kdo bo zanjo odgovarjal, pa bodo še ugotovili, je še povedal Hudournik.

V četrtek so s Policijske uprave Novo mesto sporočili, da je v sredo v Krškem ob miniranju in eksploziji skal nekaj kamenja padlo na dva osebna avtomobila in bližnje stavbe.

Omenjeni vozili sta bili poškodovani, policisti pa so o dogodku obvestili Okrožno državno tožilstvo v Krškem in pristojne inšpekcijske službe. Policisti tudi nadaljujejo preiskavo in ugotavljajo okoliščine kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, so še zapisali.