Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Ljubljana/Novo mesto

Rakotvorni radon: Gospodinjstva do brezplačnih meritev

Piše: STA

Čas objave:
18.02.2019 13:11

Projekt meritev radioaktivnega radona v gospodinjstvih, ki so ga fiziki Zavoda za varstvo pri delu (ZVD) lani izvedli v 12 občinah, bodo nadaljevali tudi v nekaterih drugih občinah, ki jih je skoraj 30. Gospodinjstva vabijo, da se prijavijo na brezplačne meritve, so sporočili iz zavoda.

Namen projekta je opredeliti ogroženost na posameznih območjih in z ustreznimi preventivnimi dejavnostmi omejiti tveganja, ki jih predstavlja radon. To je naraven radioaktiven plin brez vonja in barve, ki se nabira v zaprtih prostorih in je lahko rakotvoren. Ocenjujejo, da je vsak deseti rak na pljučih posledica radona oziroma njegovih razpadnih produktov.

ZVD trenutno izvaja brezplačne preventivne meritve radona na območjih, ki so že prepoznana kot območja z več radona in sicer med drugim v občinah Črnomelj, Dolenjske Toplice, Ivančna Gorica, Kočevje, Ribnica, Semič, Sodražica in Žužemberk.

V projekt so letos dodatno vključili še nekatere občine z našega območja: Grosuplje, Kostanjevica na Krki, Kostel, Metlika, Mirna Peč, Mokronog - Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Straža, Trebnje in Velike Lašče.

V okviru projekta so fiziki ZVD lani odčitali izsledke več kot 430 detektorjev radona, ki so jih stanovalci namestili v pritlične in kletne prostore, kjer je ogroženost za nabiranje radona največja. Če detektorji zaznajo povečane koncentracije plina, fiziki zavoda posredujejo ogroženim gospodinjstvom napotke za ustrezno zaščito pred tem nevarnim plinom. V veliko primerih je ustrezen ukrep že redno zračenje, poudarjajo v zavodu.

Zavod vabi k sodelovanju v projektu vse stanovalce na omenjenih območjih, ki jih zanima, koliko radona imajo doma. Meritev je zanje brezplačna, saj jo financira Uprava RS za varstvo pred sevanji, ki deluje znotraj ministrstva za zdravje. Več informacij o prijavah je mogoče dobiti tukaj, elektronskem naslovu radon@zvd.si in telefonski številki 01 5855 104.